esti aici: Articole >> Diverse » Stiati ca...

Stiati ca...
... cel mai vechi muzeu din Romania, Muzeul Bruckenthal din Sibiu, a fost infiintat in 1780 de Samuel Bruckenthal, guvernator al Transilvaniei?

... cel mai vechi monument din Romania (noiembrie 1834) - obeliscul cu lei (situat in Parcul Copou) – a fost ridicat ca semn de multumire adus Rusiei si Turciei pentru prima lege de organizare politica, juridica si administrativa, Legea Regulamentului Organic?

... prima gradina botanica din Romania a fost infiintata la Iasi in 1856, sub organizarea medicului si naturalistului Anastasie Fatu?

... primele drumuri din Bucuresti pavate cu piatra de rau au fost amenajate in 1661?

... Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri?

... parcul Cismigiu este cel mai vechi din Bucuresti? Lucrarile de amenajare au inceput sub conducerea arhitectului vienez F. Meyer.

... Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti este cel mai vechi spital de copii din Europa de Est? El a fost infiintat in anul 1886, constructia fiind realizata dupa un proiect englez.

... prima cale ferata construita pe teritoriul Romaniei a fost "Linia carbunarilor" pe ruta Oravita - Bazias? La 20 august 1854 a fost inaugurata aceasta linie, in lungime de 62,5 km, destinata numai pentru transportul carbunelui.

... in 1872 uzina ''St. E. G.'' produce prima locomotiva din Romania, denumita Resita 2? In anul 1896 se produce aici prima locomotiva cu abur.

... Podul Minciunilor, primul pod de fier turnat din România, a fost construit la Sibiu în anul 1859? A fost numit “podul mincinosilor“ din cauza legendei care spune ca podul se va prabusi daca cineva va sta pe el si va spune o minciuna.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...