esti aici: Articole >> Monumente / Muzee » Statuia lui Zeus din Olimp

Statuia lui Zeus din Olimp

Statuia lui Zeus din Olimp este considerata inca una din cele 7 minuni ale lumii, din pacate statuia nu mai exista astazii pentru ca ea a fost distrusa.

Templul si altarul lui Zeus(regele zeilor) atragea pelerini din toate partile lumii grecesti si celebrarea concursurilor atletice constituia un element important al ritualului desfasurat aici.

Templul avea o structura ampla , construita intre anii 466 si 465 I.Hr.,templul nu a fost creat pentru a adaposti o comunitate religioasa ci pentru zeu.

Fidias a sculptat 2 impresionante statui pentru lucrarile din Acropole.Prima statuie gigantica a zeitei Atena,era expusa in aer liber si avea aproape 10 m. inaltime. A doua era venerata imagine de cult a Atenei,lucrata in aur si fildes.

Fidias insusi a fost fortat sa plece din Atena in anul 438 sau 437 I.Hr.El s-a dus in Olimpia pentru a lucra la o noua capodopera.

La Jocurile Olimpice din anul 97d.Hr.oratorul Dion Chrisostomul a fost invitat sa tina o cuvantare la templul lui Zeus

In anul 174 d.Hr. i-a fost aratata lui Pausanias o cladire in care a fost creata statuia lui Zeus

Figurile inaripate ale zeitei Victoria ,asezate spate in spate,decorau piciarele tronului ,iar figurile de copii erau asezate deasupra fiecaruia din cele doua picioare din fata ale tronului.

Sfinxul,monstru cu cap de femeie,corp de leu si aripi de vultur’obisnuia sa ucida tinerii din Cetatea Tebacare nu puteau sa raspunda la ghicitoarea “ Ce fiinta are dimineata patru picioare ,la prinz doua si seara trei si este mai slab cind are mai multe picioare.”

Sub scena cu sfinxul,era o alta plasata in care zeul Apollo si zeita Artemis,trageau cu sageti in biata Niobe si copiii sai.

alta pictura a lui Panaenus o infatisa pe Hippodamenia,a carei legatura cu infintarea Jocurilor Olimpice a fost deja amintita.

Statuia a fost admirata ca marea capodopera a epocii de aur a sculpturii clasice.

La mijlocul sec.al doilea i.Hr.crapaturile statuii erau grave.Se presupune ca atunci au fost asezate patru coloane sub scaunul tronului, pt. a impiedica prabusirea acestuia sub propria greutate.

In anul 167 i.Hr. regele Siriei a daruit templului lui Zeus o carpeta de lana.

Caligula(37-41 d.Hr.) si-a pus in gand sa aduca statuia la Roma;insa nu a reusit.

In anul 391 d.Hr.,capii bisericii crestine l-au convins pe imparatul Theodosis sa inchida templele pagane.Jocurile Olimpice au incetat si marele sanctuar s-a inchis.

Statuia a fost transportata din templul sau la Constantinopol,unde in 462 d.Hr. a fost distrusa de un incendiu la palat.

Este considerata cea mai importanta opera a sculpturii clasice,realizata de marele sculptor Fidias.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...