esti aici: Articole >> Cartea Recordurilor » Recorduri chimice

Recorduri chimice
  • Cea mai inalta temperatura

Cea mai inalta temperatura creata de om este de 510 milioane oC – de 30 de ori mai fierbinte decat centrul Soarelui – pe 27 mai 1994, in reactorul de testare pentru fuziune Tokamak de la Laboratorul de Fizica a Plasmei de la Princeton, New Jersey, SUA.

  • Cea mai fierbinte flacara

Cea mai fierbinte flacara este produsa de subnitritul de carbon (C4N2) care, la presiunea de o atmosfera, poate genera o flacara de 4988oC.

  • Cea mai scazuta temperatura

Temperatura de zero absolut, zero grade pe scara Kelvin, corespunde celei de –273,15oC, punctul in care agitatia termica atomica si moleculara inceteaza. Cea mai scazuta temperatura atinsa este de 280 picoKelvin (a 280-a trilionime dintr-un grad), atinsa intr-un dispozitiv de demagnetizare nucleara de la Laboratorul de Temperaturi Joase al Universitatii Tehnologice din Helsinki, Finlanda. A fost anuntata in februarie 1993.

  • Cea mai “plimbareta” proteina

Biochimistii de la Facultatea de Medicina Harvard, Boston, Massachusetts, SUA, au facut o descoperire majora despre comportamentul proteinelor, in anul 1990. Echipa de la Harvard a tinut sub observatie un tip de proteina minuscula, cunoscuta sub numele de inteina, care s-a separat dintr-un lant de proteine mai lung si apoi s-a lipit la cele doua capete desprinse ale lantului, stergand orice indiciu al prezentei sale anterioare in interiorul lantului.

  • Cea mai mica cantitate de substanta

In 1997, obtinerea seaborgium-ului (Sg – elementul 106) a fost realizata prin producerea a doar 7 atomi. Acest element si-a primit numele in onoarea dr. Glenn Seaborg, fizician laureat al premiului Nobel, care a descoperit plutoniul.

  • Cel mai lung index stiintific

A 12-a colectie a Indexul-ui lucrarilor din chimie, terminata in decembrie 1992, contine 35137626 de articole in 215880 de pagini si 115 volume si cantareste 246,7 kg. El contine referinte despre 3052700 de documente publicate in domeniul chimiei.

  • Cea mai completa secventa de cod genetic

Primul animal multicelular al carui intreg cod genetic a fost cercetat sub forma de secvente este Caenorhabditis elegans, un vierme nematod de pamant, de un milimetru lungime. Desi corpul unui adult are doar 959 de celule (oamenii au trilioane de celule), el are 100 de milioane de baze genetice ce cuprind cel putin 18000 de gene si mai mult de 50% din genele umane cunoscute corespund versiunilor existente la C. elegans.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...