esti aici: Articole >> Curiozitati » Pietre pretioase – Perla neagra

Pietre pretioase – Perla neagra

Pietre pretioase – Perla neagra

Perla neagra este originara din marile Sudului, mai exact din cateva insulite “de la capatul lumii”, pierudte prin imensitatea Oceanului Pacific. Ea se naste in cochilia unei scoici maridenumite Pinctada margaritofera. Perlele negre aflate in magazinele de bijuterii sunt, cel mai adesea perle de culutura, crezcute in locuri amenajate de om; perlele negre crescute in stare naturala sunt extrem de rare si deci, extrem de scumpe. Candva, pescarii o descopereau ca prin minune, doar la mari adancimi, in locurile bantuite de rechini si gaseau doar o perla neagra la 15.000 de scoici culese.

Chiar si perla neagra de culutura se gaseste rar pentru ca se dezvolta dupa un proces lung si greu. Prima etapa consta in efectuarea unei operatii de insamantare a unei scoici cu un corp strain. Japonezul Korichi Mikimoto este, de fapt inventatorul acestui proces de insamantare inca de la inceputul secolului trecut. Prima recolta de perle negre a avut loc in 1965.

Dimensiunea medie a unei perle negre este de 8 – 10 milimetri, dar cea mai mare perla negara masoara 26.95 milimetri si poarta numele celui care astzai este numit “Imparatul perlei negre” - Robert Wan.

Formele pe care le poate avea o perla sunt multiple: sferica, semirotunda, imitand o para sau un nasture etc.

In ceea ce priveste coloritul ea nu este pur si simplu o perla neagra si atat avand multe nuante de la gri auriu pana la negru cu nuante de roz sau verde.

Datorita multiplelor forme si nuantelor deosebit de frumoase, bijutierii sunt atrasi de aceste perle pentru a-si demonstra maiestria de mari artisiti.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...