esti aici: Articole >> Curiozitati » Orhidee amenintate

Orhidee amenintate

O traditie culinara veche de secole in zonele rurale din Zambia, nordul lui Malawi si Tanzaniei de sud-vest, unde se consuma un fel de mancare preparata din radacinile unor orhidee (denumita ,, chikanda'' sau ,,kinaka''), s-a transformat intr-o amenintare pentru viitorul celor trei genuri de orhidee vizate: Disa, Habenaria si Satyrium.

In ultimii zece ani, in Zambia, cererea considerabila de chikanda in restaurantele si hotelurile pentru turisti a facut ca exploatarea sa se intensifice, iar resursele sa se imputineze. In ciuda conventiei privind comertul international cu specii amenintate, in Zambia intra ilegal, din Tanzania vecina, in fiecare an, intre 40 si 60 de milioane de tone de radacini de orhidee (ceea ce inseamna aproximativ 2,2 3 milioane de plante).

Din cauza acestui trafic ilegal, nu mai putin de 80 de specii de pe inaltele platouri din sud-vestul Tanzaniei sunt pe cale sa dispara.

Singura solutie pentru salvarea lor ar fi, desigur, infiintarea unui parc natural national si luarea de masuri drastice impotriva celor care incalca legislatia.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ... nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?... luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...