esti aici: Articole >> Sarbatori / Obiceiuri » OBICEIURI ROMANESTI – CALUSUL

OBICEIURI ROMANESTI – CALUSUL

Obiceiul Calusului cuprinde astazi aspecte ale credintei in existenta Rusaliilor (spirite rele feminine) si ale cultului unui stravechi zeu cabalin, acest fapt reiesind din numele obiceiului: Calus, Calusari, Calut sau Calucean. Unele piese poarta si ele denumiri adecvate cum ar fi calus sau cal, dansul prorpiu-zis imitand si el, de altfel, tropaiturile acestui animal. Totdata, este si un prilej de venerare a stramosilor, sambata de dinaintea Rusaliilor fiind cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. Ceremonialul Calusului este complex si ascunde taine care cu greu mai pot fi deslusite in zilele noastre.

In sambata de dinaintea Rusaliilor, sau chiar de Rusalii, dis-de-dimineata, Calusarii, insotiti de lautari, se duc intr-un loc tainic din mosia satului. Se imbraca in straie obisnuite, dar au cu ei si costumele si betele specifice, cu exceptia ,,Mutului'' care este personificarea Calusului (al zeului cal si protector al cailor). Vataful duce si o prajina de 4-5 metri, o naframa alba, panglici, ata rosie din care se va face steagul Calusarilor. La taina cea mare a nasterii Calusului (Legatul Calusului) nu asista decat Calusarii, lautarii finnd indepartati de locul respectiv. Este momentul cand se face ciocul Calusului dintr-un lemn rasucit sau cioplit, in forma unui cap si gat de cal. Acesta se imbraca intr-o piele de iepure in care se pun diferite plante de leac, dar si niste ate cu masura Calusarilor. Acestia depun juramantul de credinta si sunt initiati in noul rol prin saritul peste Calus. Ei se saluta zicand ,,Halai sa!'' sau necheaza precum caii, mestec a usturoi pentru a fi protejati impotriva spiritelor rele si mai ales a bolilor lasate de hidoasele babe Rusalii.

Ceata se deplaseaza pe la casele oamenilor si incepe un dans fascinant, care imita miscarile calului. Pe parcursul dansului, ciocul este purtat in traista sau in brate numai de catre ,,Mut'' sau Vataf. Spectatorii nu il pot privi decat pentru cateva momente in care li se arata capul scos din traista.

Principalul protagonist al spectacolului este Mutul, care face tot felul de giumbuslucuri, merge in maine, executa diferite acrobatii, nu asculta de vataf, ii pedepseste simbolic pe cei care nu danseaza bine, glumeste cu cei din public. Calusarii colinda in acest mod tot satul pana la apusul soarelui.

In unele zone, obiceiul se sfarseste martea, cand are loc spargerea Calusului. Calusarii se duc apoi si ingroapa coicul intr-un loc ascuns si abia peste un an il mai scot la lumina, cu ocazia unui nou legamant.

Desi initial s-a crezut ca originea obiceiului se afla in dansurile militare romane, ulterior specialistii au cazut de acord ca este vorba de un obicei de origine traco-getica.

Calusarii (barbatii cei mai agili si mai puternici din sat) au un rol important in cadrul comunitatii. Ei reiau in mod simbolic viata zeului cabalin si savarsesc rituri de vindecare a persoanelor imbolnavite de Rusalii si de alungare a spiritelor rele.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...