esti aici: Articole >> Monumente / Muzee » Muzeul National al Satului ''Dimitrie Gusti''

Muzeul National al Satului ''Dimitrie Gusti''
    Muzeul National al Satului ''Dimitrie Gusti'' din Bucuresti a luat fiinta in anul 1936, in parcul de agrement Herastrau, fiind la vremea respectiva primul muzeu etnografic in aer liber din Romania si din intreaga lume.
    Dorinta oamenilor de cultura ai Romaniei de a prezenta intr-un mod inedit exemplare de arta populara isi are insa originile mult mai timpuriu, inca din anul 1867, cand Alexandru Odobescu, un mare om de cultura al momentului, propunea prezentarea unor monumente de arhitectura populara intr-un pavilion special amenajat in cadrul unei expozitii din Paris. Cativa ani mai tarziu, in 1929, profesorul Rumulus Vuia a fondat la Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, un muzeu cu specific regional.
    In 1936 au fost puse bazele primului muzeu etnografic cu specific national - Muzeul National al Satului ''Dimitrie Gusti'' din Bucuresti. Muzeul poarta numele profesorului din cadrul Univerisitatii din Bucuresti, cel care a coordonat intreaga activitate de cercetare si experimentare ce a stat la baza infiintarii muzeului. In urma acestor studii si mai ales cu sprijinul Fundatiei Regale "Principele Carol", Muzeul National al Satului a fost cladit in numai 2 luni. In aceasta scurta perioada de timp, Dimitrie Gusti, H.H. Stahl, impreuna cu echipe formate din specialisti dar si numerosi studenti, au achizitionat din intreaga tara, constructii, monumente si obiecte decorative de interior realizate de tarani: case, anexe gospodaresti, biserici, troite, fantani, mobilier, ceramica, tesaturi, unelte etc. Toate acestea au fost remontate in cadrul noului muzeu de la Bucuresti, cu sprijinul mesterilor populari din zonele din care fusesera aduse aceste minunatii cu specific popular, tocmai pentru a nu fi afectata autenticitatea obiectelor dar si a modului de lucru.
    Dupa multa truda, muzeul a fost inagurat oficial in prezenta regelui Carol al II-lea in data de 10 mai 1936, urmand a fi deschis publicului larg o saptamana mai tarziu.
    La inceput, pentru a reda cat mai bine in acest mediu nou creat viata satului romanesc, Dimitrie Gusti, a hotarat ca in acest muzeu sa fie adusi si tarani din satele de unde fusesera aduse aceste creatii, in special fostii proprietari ai caselor stramutate din inima satului la muzeul din Bucuresti. S-a renuntat insa in 1948 la aceasta idee, constatandu-se ca toate aceste creatii nu puteau fi protejate si pastrate de-a lungul timpului atata timp cat erau folosite zilnic de catre tarani romani, bucovineni si basarabeni gazduiti acolo, distrugerile inregistrate fiind destul de insemnate.
    Daca la inceput muzeul se intindea pe o suprafata de 6,5 hectare, de-a lungul timpului aceasta suprafata s-a marit considerabil. O data cu ea s-a marit si patrimoniul constructiilor si obiectelor gazduite aici. In prezent, Muzeul National al Satului ''Dimitrie Gusti'' cuprinde 121 de complexe distincte, totalizand 338 de monumente, imbogatite cu 53828 obiecte de arta populara autentice, de o valoare inestimabila.
    Daca vrei sa faci o calatorie inapoi in timp pentru a vedea cum isi duceau existenta de zi cu zi taranii romani din mai toate zonele tarii, daca vrei sa te bucuri de o ''zi la tara'', viziteaza Muzeul National al Satului! Nu uita ca aici sunt gazduite expozitii temporare de arta mestugareasca populara, pe parcusul intregului an, la marile sarbatori crestinesti si nu numai!
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...