esti aici: Articole >> Monumente / Muzee » Muzeul Ceasului

Muzeul Ceasului

Muzeul Ceasului, unic in Romania, si-a deschis porţile în anul 1963, întro sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie între anii 1954-1971.

Muzeul Ceasului este unic in Romania, el si-a deschis portile in 1963, avand foarte multi vizitatori atat din Romania cat si din strainatate.

Cei care trec pragul acestui muzeu au ocazia de a vedea toata evolutia instrumentelor de masurat timpul, aici puteti vedea ceasuri dintre cele mai vechi dar si dintre cele mai noi. Primele ceasuri erau de fapt niste cadrane solare, un cerc cu on singur ac, facut din piatra iar ora se masura dupa cum cadea umbra acului. Mai exista de asemenea ceasuri cu apa si ceasuri cu nisip. La constructia ceasurilor nu au participat numai mesteri ceasornicari ci si oameni de arta renumiti care au realizat modelul ceasului asa incat el sa fie cat mai atragator.

Cel mai vechi ceasornic, a fost contruit in 1562, el este de fapt atat ceas cat si un calculator astronomic, adica arata fazele lunii.

In muzeu nu se gasesc numai ceasuri vechi ci si ceasuri foarte scumpe, unele chiar unicat in lume. Aceste ceasuri, numite ceasuri bijuterie sunt facute din aur si argint si pietre pretioase, unele din aceste ceasuri au apartinut unor oameni celebri precum: regii Carol I si Carol al II-lea.

Ceasurile personalitatilor ocupa un loc aparte in muzeu, printre alti oameni celebri care au donat ceaurile lor acestui muzeu se numara oameni foarte cunoscuti din viata poporului roman precum: Constantin Brancoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga si altii.

In colectie sunt si ceasuri curiozitati cum ar fi “ceasul invizibil”, care are cadranul transparent si mecanismul ingropat in rama, ceaul “uzina cu aburi” construit la Paris in anul 1800, ceasul morarului, ceasul frizerului, ceasul-umbrela, ceasul cu figurine mobile sau ceasul stampila.


Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...