esti aici: Articole >> Monumente / Muzee » Monumente – Statuia lui Mihai Viteazu

Monumente – Statuia lui Mihai Viteazu

Una din cele mai vechi statui din Bucuresti este cea a lui Mihai Viteazu, lucrata de sculptorul francez Carrier-Belleuse ( 1824 – 1887 ), adusa de la Paris in Bucuresti de Eugeniu Carada. Statuia lui Mihai Viteazu este singura statuie infatisand un domnitor pe calul sau.

Dezvelirea statuii si expunerea ei in fata tuturor locuitorilor orasului si turistilor s-a facut dupa multe luni de asteptare, evenimentul a fost insotit de salve de tun si de o parada militara.

Soclul din marmura este decorat cu patru steme din bronz, in fata si in spate – stema Traii Romanesti, lateral – zimbrul Moldovei si stema Transilvaniei. Pe latura dinspre vest sunt gravate, pe strei scuturi impodobite cu coroane din frunze de stejar, numele si anii celor mai importante batalii ale domnitorului. Pe latura dinspre est, sub aceleasi coroane rotunde din stejar, sunt trecute numele a 16 capitani, cei carora le spunea Mihai, in ultima sa noapte: “ Nu va urez viata, capitanii mei”... In fata, inscriptia principala, este gravata dupa literele vechi, acelea folosite in acea perioada: Michail Voievov Domnv alv Terrei Romanesci domnc alv moldovei domnescv locutietorv si capitanu generalu in principatul ardealului MDXCIII-MDCI.

Intreg soclul este inconjurat de o ghirlanda de laur, iar in latura stanga a blocului de bronz, din care se ridica statuia, se desluseste semnatura turnatoriei franceze.

Domnitorul Carol I a fost cel care a hotarat locul in care va fi amplasata statuia, initial, s-a propus ca statuia sa fie amplasata pe colina manastirii Mihai Voda, dar, domnitorul a hotarat ca ea sa fie amplasata in locul in care este si astazi, si anume in Piata Universitatii. Statuia a fost asezata in locul unui altar, acela al manastirii Sfantul Sava.

Speranta domnitorului ca Romania va lupta chiar si cu un singur on in caz de primejdie s-a implinit in anul 1877, cand, dupa luptele de la Grivita ostasii romani au pus de-a stanga si de-a dreapta statuii doua tunuri care au stat acolo mult timp. In fotografiile de epoca ele pot fi vazute strajuind monumentul.



Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...