esti aici: Articole >> Geografie » Monte Carlo – istoric, raliuri, cazinouri

Monte Carlo – istoric, raliuri, cazinouri

Tinutul stancos marginit de doua prelungiri calcaroase ale Alpilor Maritimi, este mai cunoscut, pe intreg mapamondul, sub numele de Monte Carlo. De fapt, Monte Carlo este numai una din cele patru arii urbane din Principatul Monaco (Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine si Fontvieille).

Principatul Monaco este unul dintre cele mai mici state din lume.

In micul golf pitoresc, pe malurile caruia astazi se afla cladirile din La Condamine, s-au adapostit, cu mii de ani in urma, corabiile feniciene. Fenicienii au intemeiat aici Pontus Hercules Monoeci. Au trecut apoi pe aici grecii, care au extins asezarea si au fortificat-o, iar romanii au construit drumurile prin muntii din jur, prin care se realiza mai usor legatura cu Roma. Dupa mai bine de un mileniu, aici poposeste, deghizat in calugar, cel ce avea sa intemeieze dinastia Grimaldi, genovezul Francois Grimaldi, zis Malizia. El intemeiaza regatul monegasc, ce va deveni vasal Frantei in 1601, iar apoi, intre 1773 si 1815, va fi anexat de aceasta sub numele de Principatul Monaco. Inspiratia lui Carol al III-lea de a construi Marele Cazinou de la Monte Carlo in 1856, s-a dovedit benefica pentru acest principat si prospera pentru locuitorii sai.

PALATUL PRINCIAReste situat pe Rocher, o stanca ce domina cartierul Fontvieille. Palatul propriu-zis este accesibil doar familiei si inaltelor oficialitati ale principatului. Doar cateva sali ornate cu tablouri sunt deschise publicului. De pe terasa lui, se zaresc apele de un albastru incredibil al Marii Mediterane, stancile insorite pe care sunt inaltati zgarie-norii din centru orasului, golful cu multimea de iahturi albe. Trecand pe sub portalul dinspre mare se poate cobori pe straduta inclinata din afara fortificatiilor palatului spre portul La Condamine. Principele Albert I, reputat biolog de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a infiintat in aceasta zona Muzeul Oceanografic.

MARELE CAZINO – in Principatul Monaco, Marele Cazinou, construit dupa planurile arhitectului Garnier, starneste interesul turistilor care in majoritate il admira numai pe dinafara. Jucatorilor insa le este permis accesul doar daca fac dovada ca nu sunt cetateni ai Principatului si ca dispun de resurse financiare substantiale.

Inaugurat in 1878, Marele Cazino este inconjurat de o mare varietate de spatii verzi si ochiuri de apa, de alei strajuite de statui ale unor personaje celebre.

RALIURILE din anul 1911, in ianuarie, are loc renumita cursa cu autoturisme de serie Raliul Monte Carlo. De-a lungul vremurilor, aceasta cursa si-a pastrat originalitatea: startul se da in mai multe orase europene, iar sosirea si etapa de departajare a castigatorilor se face chiar pe drumurile de munte din jurul principatului. Cea de-a doua cursa automobilistica renumita este etapa de Formula 1 – Marele Premiu de la Monaco, singura cursa urbana. Caracterizat printr-o pista ingusta, cu numeroase bucle si un tunel, circuitul, lung de 3,3 km, este parcurs de 78 de ori pentru a desemna castigatorul!

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...