esti aici: Articole >> Geografie » Italia

Italia

Situata in partea meridionala a Europei, Italia este o tara continentala, peninsula si insulara, ale carei “radacini” sunt infipte adanc in arcul Alpilor din centrul continentului si se prelungeste spre sud strabatand mijlocul Marii Mediterane, pana in apropiere de Africa.

Intre aceste limite naturale, respectiv intre Alpi si mare, este o distanta de aproape 1290 km.

Peninsula Italica, asemuita datorita formei ei cu o cizma, este strabatuta de la un capat la altul, de lantul muntilor Appennini, lung de peste 700 Km si lat de 150 km. De-o parte si de alta a culmii, dealurile formeaza un relief valurit care este traversat de doua autostrazi ce leaga orasele, porturile si statiunile de pe cele doua tarmuri: tirenian, in vest ( Genova, Pisa, Roma, Napoli) si adriatic, in est (Bari, Brindisi, Ancona).

Climatul bland de pe aceste tarmuri devine din ce in ce mai calduros si mai secetos spre sud si mai aspru catre interior.

Nordul Italiei este foarte diferit de restul tarii, caci peisajele muntilor inalti, ale dealurilor si ale campiei sunt asemanatoare cu cele de dincolo de Alpi. Lantul muntilor Alpi nu mai este de mult o bariera intre Italia si restul continentului, pe langa vestitele trecatori existente inca din antichitate, azi sunt nu mai putin de opt tuneluri care asigura prin cai ferate si rutiere legatura intre Italia si restul continentului. Tot in partea nordica a Italiei se afla Campia Padului, de-o parte si de alta a celui mai lung fluviu italian. De-a lungul acestei campii ce afla cele mai multe orase vechi din Italia (Piacenza, Cremona, Mantova, Ferrara, Rovigo, Padova). Campia se termina la tarmul marii adriatice printr-o delta mlastinoasa, ce separa doua intinse lagune: cea nordica, Laguna Venetta ( pe nisispurile careia se afla Venetia) si cea sudica Laguna Comacchio ( strajuita la sud de Ravenna). Azi, campia este ferita inundatii prin constructia de diguri. Imprejurul campiei se desfasoara un brau de dealuri piemontane dispuse ca un lung amfiteatru.

Cu aproape 58 de milioane de locuitori, Italia este una din cele mai populate tari europene. In acelasi timp, datorita atractiilor turistice, dar mai ales pentru inestimabilele valori artistice si arhitecturale, ea este vizitata anual de peste 65 de milioane de turisti, din care mai mult de jumatate vin de peste hotare.

Dupa legenda, Roma a fost fondata in anul 753 I.Hr. Orasul regilor etrusci si latini, devenit pentru un timp o republica consulara a ajuns capitala vastului Imperiu Roman. Devenind apoi capitala spiritualitatii crestine, s-a imbogatit cu numeroase lacase de cult, incepand cu Basilica Sfintilor Nereo si Achilleo si catacombele Domitilla, continuand cu imensul ansamblu al Basilicei Sab Pietro, acestea sunt doar cateva din faimoasele opere arhitecturale ramase peste veacuri din vremea Imperiului Roman.

In secolul al XV-lea, in partea nordica si centrala a Italiei, a avut loc o miscare de revigorare a artei astfel ca in toate orasele s-au construit multe monumente, constructii care au fost restaurate si se pot vizita si astazi. Tot in aceatsa perioada in Italia au trait artisti celebri ca: Michelangelo, Rafael sau Botticelli.

Deoarece in orasele italienesti se pot observa influente in ceea ce priveste arta atat din partea occidentala cat si din partea orientala a globului, monumentele nu sunt considerate ca apartinand Italiei ci lumii intregi.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...