esti aici: Articole >> Diverse » Istoricul hartiei

Istoricul hartiei

Hartia a aparut pentru prima data in lumea occidentala in sec al XII-lea . In urmatoarele 7 secole, ea a ramas un produs destul de rar si de scump. Acest lucru se datora faptului ca hartia se fabrica manual, foaie cu foaie, din carpe de in, canepa sau bumbac. Abia in ultimii o suta de ani s-a folosit ca materie prima lemnul, ceea ce a determinat o scadere a costurilor de productie, el fiind considerat a fi inepuizabil sau oricum regenerabil intr-un interval de 1 pana la 30 ani. Tot atunci, datorita folosirii unor instalatii mai moderne, hartia a devenit un produs de larg consum.

Originea hartiei trebuie cautata in China pe la inceputul secolului al II-lea al primului mileniu. Procedeul de fabricatie a fost tinut secret pana in sec. Al XVII-lea, cand chinezii facuti prizonieri de catre mongoli in urma unor raiduri, le-au dezvaluit acestora secretul. Ulterior, mongolii au fost cei care au transmis aceste cunostinte spre vest, in Persia si indeosebi in orasul Samarkand, un important centru de producere a hartiei. De aici, procedeul a fost preluat si raspandit de catre arabi in Orientul Mijlociu, mai ales in Siria si Mesopotamia. Datorita faptului ca la baza relatiilor dintre Orientul Mijlociu si Occident nu existau decat niste schimburi nesemnficative, hartia a ramas necunoscuta in Europa, pana in perioada cruciadelor.

Orasele italiene vor fi cele de unde negustorii se vor aproviziona ulterior cu diverse marfuri printre care si hartia. Numita ,,charta damascena'' (hartia de Damasc) sau ,,bombacina'', pentru acest tip de hartie se foloseau ca materie prima carpele de in si canepa. La aducerea ei in Europa, aceasta era vanduta fie pe loc, fie era trimisa in marile targuri ale Frantei din vremea respectiva. Cu timpul insa, negustorii italieni au dorita sa treaca de la importare la fabricarea ei in propria tara. Incepand cu anul 1250, Fabriano, un mic orasel din Italia, avea sa devina un foarte activ si important centru pentru aprovizionarea cu hartie a intregii Europe. O data cu trecerea timpului, cererea de hartie din vestul Europei (principalii consumatori fiind francezii) au facut nepractica aducerea hartiei din Italia. Solutia francezilor a fost nu importarea hartiei, ci direct a procedeului de fabricare a acesteia.

Pe parcursul tuturor acestor evenimente, hartia si-a pastrat insa menirea ei initiala, ea fiind asociata permanent cu scrierea si imprimeria, prin urmare cu transmiterea culturii. Dovada in acest sens sta faptul ca, in prezent, mai mult de jumatate din productia de hartie este folosita pentru tiparirea de ziare, carti, reviste etc. si, totodata, pentru scriere.



Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...