esti aici: Articole >> Sport » Istoria jocurilor Olimpice jocurile olimpice in antichitate

Istoria jocurilor Olimpice jocurile olimpice in antichitate

O data la 4 ani cei mai buni sportivi din lume se intrec intr-un concurs numit Olimpiada - de unde vine numele si cum a aparut acest concurs?

Numele de Olimpiada vine de la numele orasului Olimp, faimos pentru frumusetea templelor in care locuiau Zeus si Hera impreuna cu ceilalti zei.

Primele intreceri olimpice au avut loc dupa spusele arheologilor in anul 776 i.H., ele cuprindeau o serie de intreceri sportive si erau organizate in cinstea zeilor, initial avand un caracter religios; Jocurile Olimpice simbolizau o ofranda adusa zeilor pentru toate lucrurile bune pe care le faceau pentru pamanteni.

Jocurile Olimpice ocupau un loc important in viata Greciei antice, toata populatia de gen masculin, indiferent de cat de bogata sau saraca, avea voie sa participe la intreceri; de asemenea, fetele necasatorite aveau voie sa priveasca intrecerile; femeile maritate insa, nu aveau voie nici sa participe nici sa priveasca competitia!

In urma intrecerilor, castigatorii erau rasplatiti cu o coroana impletita din ramuri de maslini si erau priviti de ceilalti participanti sau spectatori ca adevarati eroi.

Unul din cele mai importante lucruri pe langa faptul ca invingatorii deveneau cunoscuti in toata Grecia era ca aceste intreceri nu puneau in valoare doar forta fizica a sportivilor ci si modul in care ei isi puneau in valoare forta, vointa si inteligenta imbinandu-le trebuie sa mentionam ca intrecerile sportive in antichitate erau mult mai dure decat cele de astazi iar forta fizica deosebita era necesara.

Cu timpul au aparut asa cum era si firesc reguli noi si alte sporturi noi asa ca intreaga competitie nu mai tinea doar o zi ci cinci zile si se desfasura numai vara, in cea mai calda perioada a anului.

Asa cum se obisnuieste si astazi in prima zi a jocurilor se aprinde flacara olimpica, ea arde pe toata durata competitiei. Flacara era adusa in Olimp de trei oameni anume alesi, care purtau pe cap coroane din ramuri de maslin; pana sa ajunga in Olimp ei calatoreau 3 luni prin intreaga Grecie, nimeni nu avea voie sa stinga flacara sau sa faca vreun rau unuia din purtatorii ei; asta insemna ca il nesocotea chiar pe Zeus, cel caruia ii erau dedicate aceste intreceri.

Jocurile Olimpice au mai continuat inca 12 secole (1200 de ani) pana cand, in anul 393 d.H. imparatul Theodosius a considerat ca acestea sunt jocuri pagane fara caracter educativ sau sportiv si care nu fac altceva decat sa incurajeze violenta asa ca pana in anul 1896 cand au aparut Jocurile Olimpice moderne aceste intreceri nu au mai avut loc.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ... nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?... luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...