esti aici: Articole >> Inventii si inventatori » Gustave Eiffel

Gustave Eiffel

Nascut in 1832 in Dijon, Gustave Eiffel a absolvit Ecole Centrale des Arts et Manufactures in 1855, in acelasi an cu prima editie a Expozitiei Mondiale gazduite de Paris. El a petrecut mai multi ani in sud-vestul Frantei, unde a supervizat lucrarile de constructie a marelui pod feroviar din Bordeaux, dupa care si-a inceput cariera de constructor, compania sa specializandu-se in constructii metalice. Cariera sa extraordinara are ca principale repere lucrarile la viaductul Porto peste raul Douro in 1876, viaductul Garabit in 1884, gara din Pesta in Ungaria, domul observatorului din Nisa, si ingenioasa structura a Statuii Libertatii. Activitatea sa a culminat in 1889 cu ridicarea turnului Eiffel.

Eiffel a construit sute de structuri metalice de toate tipurile, in multe colturi ale lumii. Podurile, si in special cele de cale ferata, au reprezentat domeniul preferat de activitate, dar el s-a facut cunoscut si pentru structurile sale metalice si instalatiile industriale. Cariera sa a fost marcata de un numar mare de cladiri de calitate, dintre care amintim cele doua constructii gemene ale viaductelor Porto si Garabit din regiunea franceza Cantal. La fel de importante sunt si alte structuri, in care domneste inventivitatea lui Eiiffel, cum ar fi podurile portabile, vandute in intreaga lume, ingenioasa structura a Statuii Libertatii de la New York si bineinteles Turnul Eiffel


Eiffel si-a dedicat ultimii 30 de ani din viata cercetarii stiintifice.

Pentru inceput a cautat sa dea o folosinta practica Turnului, care fusese intial proiectat doar pentru douzeci de ani. Astfel, el a condus experimente de rezistenta la vant, l-a folosit ca post de observatii meteorologice si ca antena pentru noua stiinta a radiotelegrafiei. Si-a aprofundat cercetarile in domeniul aerodinamicii, construind un tunel aerodinamic chiar la picioarele turnului, si un al doilea tunel, mult mai mare pe Rue Boileau in Paris, in 1909. Acesta din urma este inca in functiune. A murit pe 27 decembrie 1923, la varsta de 91 de ani.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...