esti aici: Articole >> Geografie » Geografia Romaniei – Muntii Retezat

Geografia Romaniei – Muntii Retezat

La fel ca si pentru alti munti, poporul roman a gasit si pentru Retezat o legenda minunata. Se spune ca numele acesta i-ar fi fost dat dupa ce varful sau cel mai inalt a fst retezat cu lingura fermecata a unei zane care se razboia cu sora ei.

Inca din antichitate dacii priveau Retezatul ca pe un munte sacru. De-a lungul timpului Retezatul a constituti pentru pastori un loc in care pasunile ofereau hrana din belsug pentru turmele de oi. Chiar si numele varfurilor si lacurilor din Retezat (Ana, Papusa, Lia, Bucura)arata cat de apropiat a fost el de inimile oamenilor.

Retezatul este format din sisturi cristaline, datorita reliefului glaciar peisajul este deosebit de spectaculos. Partea de sud, cu zone calcaroase, adaposteste pesteri foarte frumoase (Pestera cu Corali, Pestera cu Gheata, Pestera Iorgovanului). Retezatul reprezinta una dintre atractiile cele mai de seama ale Romaniei. Crearea in 1935 a Parcului National Retezat a insemnat o sansa de a scapa de disparite pentru vegetatia si animalele existente aici.

Vreme de sute de ani practicarea pasunatului in zona alpina a dus la distrugerea jneapanului, ca urmare a taierilor necontrolate, precum si la disparitia unor specii de plante si la restrangerea numarului unor specii de animale. Disparuta la un moment dat, capra neagra, in urma unui program national de protejare, este din nou prezenta intr-un numar destul de mare in masiv, si indeosebi in zona Parcului National. Alte animale care acum traiesc in Retezat sunt : ursul carpatin, rasul, cocosul de munte, ieruca, iar mai de curand marmota, specie care a fost repopulata, tot aici au fost amenajate si pastravarii.

Retezatul este muntele cu cele mai numeroase lacuri glaciare din Romania (peste 80). Dintre acestea, lacul Bucura, situat la 2040m inaltime este cel mai mare din tara, se intainde pe o suprafata de 10 hectare, un alt lac Zanoaga este cel mai adanc lac glaciar din tara are 29 m adancime, iar Taul Portii este lacul dezvoltat la cea mai mare altitudine – 2240m. Tot in Retezat se mai gasesc si o multime de cascade foarte frumoase. Pentru cei care sunt pasionati de urcatul pe munte Retezatul ofera 40 de varfuri care depasesc 2200m altitudine.

Datorita climei zapada se mentine pe varfuri pana in lunile mai-iunie facand posibila practicarea sporturilor de iarna chiar in plin sezon estival.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...