esti aici: Articole >> Sarbatori / Obiceiuri » Dragobetele – Sarbatoarea dragostei la romani

Dragobetele – Sarbatoarea dragostei la romani

Dragobetele este sarbatoarea dragostei la romani, echivalentul Sfantului Valentin. Se sarbatoreste in fiecare an pe 24 februarie ; in unele zone i se mai spune si Sarbatoarea capului de primavara, este zeul dragostei sau zanul cum i se mai spune in traditia populara romaneasca.

Dupa cum o arata si numele, Dragobetele este un personaj drag oamenilor, batranii povestesc despre un tanar frumos, voinic, bun, protector al pasarilor si il considera fiul Babei Dochia. In ziua de Dragobete, fetele si baietii din satele romanesti, se intalnesc inca de dimineata pentru ca traditia spune ca cei care se intalnesc in aceasta zi o sa aiba parte de dragoste tot anul.

Dimineata, foarte devreme, fetele si baietii satului se intalnesc toti in acelasi loc, de obicei langa o padure sau lunca. Fetele aduna flori de primavara, in special ghiocei, iar baietii vreascuri pentru foc. De asemenea, fetele aduna apa din zapada netopita sau de pe florile de fagi, despre care se spune ca este izvorata din zambetul zanelor si are proprietati magice. Daca se intampla sa nu fie nici zapada si nici fagi atunci fetele aduna apa de ploaie, pentru a fi mai frumoase si mai bune se spala cu ea pe fata. Apoi se intalnesc cu baietii si fac un foc din vreascurile adunate de acestia.

Credintele populare spun ca cei care participa la sarbatoarea Dragobetelui vor fi fericiti tot anul si vor fi feriti de boli. De asemenea in aceasta zi nu se taie nici o pasare domestica iar cele salbatice nu trebuie vanate.

In afara de Sfantul Valentin si de Dragobete mai exista si alte sarbatori, in alte colturi ale lumii care au acelasi scop : sarbatorirea dragostei. Se pare ca indiferent de tara, limba vorbita sau de cultura toti oamenii omagiaza in fiecare an dragostea.


RobbyBubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...