esti aici: Articole >> Animale / Plante » Disparitia dinozaurilor

Disparitia dinozaurilor

Despre disparitia dinozaurilor exista mai multe teorii aparute pana in prezent.

Prima din ele spune ca dinozaurii au disparut in urma ciocnirii Pamantului cu un corp ceresc foarte mare; dupa ultimele cercetari se crede ca asteroidul s-a ciocnit de Pamant in apropiere de Mexic, unde exista un crater urias cu un diametru de 200 km. Impactul acestui asteroid se presupune ca ar fi dus la aparitia unui nor urias format de vapori care au blocat razele de soare sa mai incalzeasca si lumineze pamantul. Lipsite de caldura si lumina plantele nu s-au mai dezvoltat si in timp au disparut, ceea ce a dus si la disparitia dinozaurilor, care nu au mai avut ce manca.

Aceasta teorie insa nu poate explica de ce numai dinozaurii au disparut sin u si celelalte animale exsitente in acea perioada pe Pamant.

Dinozaurii erau pe cale de dispariritie inainte de impactul dintre un asteroid si Pamant, despre care se crede ca ar fi dus la disparitia lor; aceasta este teoria aparuta in urma cercetarilor a doi specialisti - profesorul David Penny de la Universitatea Messy din Noua Zeelanda si doctoral Matt Phillips de la Oxford, Marea Britanie. Acestia afirma ca pasarile si mamiferele au inceput sa depaseasca numarul dinozaurilor in urma cu 20-30 de milioane de ani, iar diversificarea lor a inceput in urma cu 80-90 milioane de ani. David Penny a aratat ca fosilele ar putea furniza indicii despre perioada in care dinozaurii, pasarile si mamiferele au trait impreuna pe Pamant si despre momentul in care a inceput disparitia unora si inmultirea altora. Dovezile adunate pana in prezent de cei doi contrazic teoria asteroidului. Inmultirea pasarilor si animalelor si inceputul disparitiei dinozaurilor par a fi inceput inainte de lovirea Pamantului cu asteroidul.

Mai exista si alte teorii cu privire la disparitia dinozaurilor dar dovezile nu sunt atat de sustinute ca primele doua. O alta teorie spune ca dinozaurii au disparut intr-adevar dup ace Pamantul s-a lovit cu un asteroid, darn u din cauza vaporilor care impiedicau soarele sa incalzeasca pamantul ci din cauza ca asteroidul a lovit intr-o zona in care exista mult sulf si acesta odata raspandit in aer a otravit plantele si animalele printre care si dinozaurii.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...