esti aici: Articole >> Descoperiri » Descoperiri arheologice - Masca marelui Saman

Descoperiri arheologice - Masca marelui Saman

In localitatea Uivar, in apropiere de Timisoara, echipe mixte de arheologi de la Universitatea din Wurzburg (Germania) si de la Muzeul Banatului din orasul Timisoara au descoperit o asezare omeneasca, ce dateaza din anii 4500 i.Hr.

Vestigiile descoperite la Uivar sunt unicate atat datorita vechimii (fiind cele mai vechi urme ale locuirii in zona Blacanilor), cat mai ales datorita pieselor gasite: un mormant neolitic apartinand culturii Tisza-Polgar, vechi de 5500 de ani, primul de acest fel descoperit in tara noastra, trei vase funerare cu diferite cadouri, perfect pastrate in forma lor initiala si o masca de lut, prima descoperta in Balcani.

Cercetatorii presupun ca mormantul apartine unui copil, care nu implinise inca varsta de un an, iar in legatura cu masca rituala, intreaga echipa a fost de acord ca este unicat. Acest obiect a fost descoperit intr-una din cele doua locuinte apartinand culturii Vinca, cercetatorii anunatand ca se astepta descoperirea unui altar su a altor obiecte legate de culturi magice. Masca, de dimensiunile unei fete umane, este un obiect destinat Marelui Saman, cel car o purta fiind automat invrednicit cu puteri de zeu, revenindu-i dreptul de a face ritualuri in ajutorul oamenilor si de a “vorbi” cu zeii.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...