esti aici: Articole >> Spatiul cosmic » Culorile stelelor

Culorile stelelor

Toata lumea stie ca soarele are culoare galbena. Dar, in functie de echipamentul ethnic sau de instrumental folosit pentru vizualizarea sa, el poate aparea si sub alte culori decat cea obisnuita.

De fapt, culoarea reala a oricarei stele depinde de temperatura de pe suprafata sa. Asa se face ca exista si stele rosii, portocalii, galbene, bleu si chiar violete.

Daca temperatura este cea care determina culoarea, nivelul acesteia depinde de masa astrului respectiv. Pentru a se stabiliza, astrele masive, cu camp gravitational foarte mare, au nevoie de o presiune termica pe masura, care sa compenseze gravitatia si sa le asigure echilibrul. Cu cat o stea este mai masiva, cu atat nucleul acesteia este mai cald si temperatura sa superficiala (adica de la suprafata) mai crescuta. Aceasta poate varia de la 2500 la 20000 de grade Celsius. De aceea o stea precum soarele, care are 6000 de grade la suprafata si 15 milioane de grade in nucleu este galbena, iar alta, ca Sirius, de exemplu, care are intre 8000 si 9000 de grade la exterior si peste 40 de milioane la interior este... albastra.

RobbyBubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...