esti aici: Articole >> Diverse » Cascatul

Cascatul

Cascatul este un act pe care nu il putem controla, care se manifesta prin deschiderea larga a gurii. El permite o inspiratie profunda si o expiratie pe masura, fiind legat de oboseala, de nevoia de somn sau de lipsa de activitate.

Toata lumea casca – de la copiii foarte mici pana la varstnici, chiar si animalele casca. Studiile arata ca pana si copiii nenascuti, de 11 saptamani casca. Dar de ce apare cascatul? Nimeni nu stie cu siguranta. Exista doar unele idei despre ceea ce ne face sa cascam. Iata cateva dintre acestea:


- Cascatul indica oboseala, stresul, epuizarea, neatentia sau plictiseala.
- Este o actiune care indica relaxarea psihica dupa o perioada de alerta.
- Poate fi si un mod de exprimare a emotiilor puternice, cum ar fi: furie, ingrijorare, remuscare, plictiseala.

O idee mai recenta despre cascat sustine ca acesta are rolul de a regla temperatura corpului. O alta vorbeste despre faptul ca aceleasi substante chimice care determina emotiile, ar determina si cascatul. Cu cat aceste substante chimice sunt mai active in creier, cu atat frecventa cascatului scade.
Alta teorie spune ca a casca este la fel cu a te intinde. Intinderea creste presiunea sangelui, sporeste bataile inimii si relaxeaza muschii. De asemenea, cascatul conduce la secretia unei substante asemanatoare cu uleiul, care imbraca plamanii si usureaza respiratia.
Alti cercetatori vorbesc despre cascat ca fiind o mostenire primita de la stramosii nostri: cand oamenii cascau, ei isi aratau dintii si ii intimidau astfel pe ceilalti. In vremurile de demult, atunci cand oamenii cascau, era un semnal ca ar trebui sa-si schimbe activitatea.

Cu toate ca nu stim sigur cum apare cascatul, stim un lucru sigur despre el: este contagios. Adica, daca o persoana casca, acest fapt va determina si alte persoane sa caste. Uneori se intampla ca un om care casca in fata unui animal sa-l determine si pe acesta sa caste. Alteori cascam doar daca vedem o poza cu un alt om sau animal care casca, sau doar daca vedem scris cuvantul cascat. Pentru a demonstra contagiunea cascatului s-a realizat un experiment simplu: unui grup de maimute li s-a aratat o caseta video in care alte maimute cascau – iar dupa cateva secunde si maimutele din grup au inceput sa caste.

Exista un numar mare de superstitii referitoare la cascat. Una dintre cele mai cunoscute superstitii spune ca trebuie sa-ti acoperi gura cu mana atunci cand casti, pentru ca ar putea sa iasa sufletul din corp. Grecii antici credeau ca atunci cand cineva casca, sufletul lui vrea sa iasa din corp si sa mearga sa se odihneasca in cer, alaturi de zei.
Alte superstitii:
- cascatul arata ca se afla un pericol in apropiere;
- atunci cand cineva iti numara dintii iti rapeste cate un an din viata pentru fiecare dinte numarat. Din acest motiv, unii oameni isi acopera gura cu mana atunci cand zambesc, rad sau casca;
- daca doua persoane casca una dupa alta, se spune ca cea care casca ultima ii poarta pica celeilalte;
- daca nu iti acoperi gura cu mana cand casti, atunci va intra diavolul si iti va rapi sufleul;
- atunci cand casti, cineva aflat la distanta vorbeste despre tine;
- cascatul poate fi un semn ca esti urmarit de ochiul diavolului.
Toate aceste superstitii au aparut ca sa impiedice oamenii sa caste in prezenta altor oameni, pentru a impiedica transmiterea bolilor.

Iata cateva lucruri interesante despre cascat:
- un cascat dureaza aproximativ 6 secunde;
- numarul de batai ale inimii creste cu o treime in timpul unui cascat;
- mai mult de jumatate dintre oameni vor casca in timp de 5 minute dupa ce altcineva a cascat inainte;
- oamenii orbi casca mai mult dupa ce au auzit o inregistrare audio cu persoane care casca;
- vei casca si tu in timp ce citesti acest articol despre cascat;
- sportivii olimpici casca inainte de competitie.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...