esti aici: Articole >> Animale / Plante » Capra neagra

Capra neagra
  Capra neagra, animal protejat prin lege in tara noastra, este una dintre cele mai valoroase specii apartinand faunei din Romania. Considerata adevarata perla a muntilor, capra neagra poate fi intalnita pe crestele masivilor muntosi: Rodnei, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului, Ciucas, Parang, Ceahlau, Bucegi si mai nou in rezervatia Cheile Tisitei din Vrancea.
  Locurile in care traieste sunt greu accesibile turistului insa nu si pentru ea, capra neagra fiind un animal cu deosebita agilitate si un echilibru desavarsit ce poate strabate cu rapiditate si usurinta zonele foarte inalte, stancoase si deosebit de abrupte chiar daca sunt acoperite de zapada. Caprele negre traiesc in grupuri mici, in timp ce masculii batrani prefera singuratatea. Toamna insa, ele se strang in grupuri mari, ramanand toata iarna sub ocrotirea cate unui exemplar mai batran, cunoscator al primejdiilor.
  Desi dupa denumire ne-am astepta ca blana sa fie de culoare neagra, in realitate aceasta poate varia de la cenusiu la ruginiu sau brun, in functie de anotimp, in timp ce fruntea, barbia si pieptul au o pata de culoare alba. Mai inchisa la culoare este insa coama ce pleaca de la crestetul capului pe sira spinarii pana spre coada. Coarnele negre reprezinta practic trofeul, ele fiind de fapt cele admirate in expozitii. Cu ele sunt inzestrate atat femelele cat si masculii, ale acestora din urma fiind insa mai groase. Cu cat exemplarul este mai inaintat in varsta, cu atat coarnele sunt mai lungi.  

  Cu toate ca unele exemplare pot atinge in greutate pana la 40 - 50 kg, capra neagra poate face salturi de pana la 4 metri cu o usurinta incredibila. La catararea pe stanci o ajuta foarte mult picioarele bine dezvoltate si mai ales copitele.

  Dat fiind mediul nu foarte bogat in vegetatie datorita altitudinii, capra neagra se hraneste iarna in special cu licheni, tulpini de afin iar vara cu ierburi diverse sau muguri de arbusti.
Dusmanii de temut sunt lupul si rasul.

  Stiai ca...

... capra neagra este mamiferul cu cea mai indelungata istorie din fauna Romaniei?

... durata de viata a acestui animal este de 15 - 23 de ani?

... capra neagra este considerata specie ocrotita si protejata prin lege?

... intalnirea cu un astfel de exemplar este destul de putin probabila atat din punct de vedere al numarului redus de exemplare, cat mai ales datorita mediului natural in care acestea traiesc, mediu reprezentat de goluri stancoase din crestele muntilor, locuri destul de greu accesibile omului?

... femela da nastere unui singur pui intr-un an. Acesta o va insoti pe culmile muntilor la numai cateva ore de la nastere, ceea ce este o dovada in plus a faptului ca aceste animale sunt deosbit de puternice. Inainte de aparitia noului pui, femela il alunga pe cel fatat cu un an in urma.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...