esti aici: Articole >> Geografie » Babele

Babele
    Babele, renumite monumente ale naturii, reprezinta pe langa Sfinx, cele mai cunoscute puncte de atractie turistica din Muntii Bucegi, fiind si cele care au dat numele cabanei din apropiere.
    Denumirea lor vine de la asemanarea acestor stanci ciudate cu chipurile unor batrane cu basma pe cap. Se presupune ca forma lor nu este creata de mana omului ci de modificarile pe care vantul, apa, inghetul le pot aduce unor pietre de-a lungul timpului. Altii considera ca stancile de pe platoul Muntilor Bucegi, denumite popular ''Babele'', seamana cu niste ciuperci.
    Pentru a admira aceste minuni ale naturii nu trebuie decat sa faci o calatorie cu telecabina de la Busteni pana la Cabana Babele.
In Carpati sunt intalnite numeroase stanci ce seamana de la distanta cu chipuri de om fiind de cele mai multe ori vazute pe varfurile muntilor sau pe vai.
    Legendele spun ca aceste stanci sunt de fapt intruchiparea unor personaje mitice sau divinitati. Alte legende ne spun ca aceste stanci au aparut dupa ce Baba Dochia, plecata cu oile la munte. Si pentru ca era foarte frig, femeia se imbracase foarte gros. Cu fiecare inmuiere a gerului, femeia isi dadea jos cate un cojoc. In a zecea zi insa, a fost surprinsa de un ger naprasnic ce a transformat-o pe aceasta si pe mioarele sale in stana de piatra. De aici vine si obiceiul ca intre 1 si 9 martie fiecare om sa isi aleaga o zi. Se spune in popor ca daca acea zi va fi insorita, omul ce si-a ales-o este un om bun, iar in anul urmator ii va merge bine.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...