esti aici: Articole >> Geografie » Asezarile rurale

Asezarile rurale

In prezent, populatia rurala depaseste trei miliarde de locuitori, ceea ce reprezinta putin peste jumatate din populatia globului. Peste 90% din locuitorii satelor apartin statelor in curs de dezvoltare. Asia (12,5%), restul impartindu-se intre Europa, America si Australia, continentele cu cea mai redusa populatie rurala.

Tipuri de sate

Satele se deosebesc de orase atat prin marime, cat, mai ales, prin activitatile locuitorilor, care, in mare majoritate se indeletnicesc cu agricultura. In tarile dezvoltate economic, activitatile populatiei rurale sunt mai variate o parte din locuitorii satelor fiind ocupati cu industrie, transporturi sau turism.

Dupa functie, se disting ca fiind representative:

  • satele cu functii predominant agricole. Acestea pot fi specializate fie in cultura cerealelor si a plantelor tehnice, fie in viticultura, fie in cresterea animalelor.

  • satele agro-industriale, unde alaturi de practicarea agriculturii se disting si unele activitati industriale: prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale s.a.

  • satele cu functii agricole si de servicii (comert, transporturi, turism). Practicarea turismului rural a luat o amploare deosebita, mai ales in regiunile montane ale tarilor dezvoltate.

Dupa numarul locuitorilor, exista:

  • sate mici (sub 500 locuitori),

  • sate mijlocii (500- 1500 de locuitori)

  • sate mari (1500- 4000 de locuitori)

  • sate foarte mari (cu peste 4000 de locuitori).

Satele mijlocii si mari se impun ca fiind cele mai numeroase pe toate continentele.

Dupa modul de distribuire a gospodariilor, ies in evidenta trei tipuri majore de sate:

  1. Satele risipite, proprii regiunilor montane (Alpi, Carpati, Balcani etc.), ai caror locuitori se ocupa in special cu pastoritul. Aceste sate sunt formate din gospodarii izolate, fiecare avand in jur propriul teren de folosinta;

  2. Satele rasfirate, prezente in special in regiunile de deal si de podis, au gospodariile situate la distante mai mici unele de altele.

  3. Satele adunate, intalnite mai ales la campie si in depresiuni, au gospodariile apropiate unele de altele, terenurile agricole aflandu-se in exteriorul satului. Satul adunat cunoaste mai multe variante: sat cu piata centrala (tipic pentru Germania, Marea Britanie), satul circular (kraal) al crescatorilor de animale din Africa de Sud, satul linear sau satul- strada.

Peisajul rural


Acest tip de peisaj este expresia vizibila a interventiei taranului asupra cadrului natural: campurile cultivate, fermele, satele, dotarile agricole. Intr-un cadru impus de natura, fiecare civilizatie a adus solutii originale pentru organizarea si valorificarea spatiului: unelte, arhitectura rurala, tehnici de amenajare. Rezulta o mare varietate a peisajelor rurale, varietate accentuata si de diferentele de populare si de dezvoltare economica, precum si de diversitatea factorilor naturali.

Europa se caracterizeaza printr-o mare diversitate a peisajelor rurale. In vestul si centrul continentului este tipic satul-targ (burg), cu case mari asezate ordonat in jurul unei piete centrale. In regiunea mediteraneana se intalnesc sate-stup, cu constructii dense din piatra si lemn. In tarile nordice predomina catunele si satele risipite, formate din locuinte construite in marea lor majoritate din lemn. In Muntii Alpi, Carpati etc., sunt prezente asezari temporare si sate mici, risipite, ai caror locuitori se ocupa cu pastoritul. In special in Europa Occidentala, tipice pentru marile exploatari cerealiere sunt fermele izolate, formate din cladiri dispuse in jurul unei curti interioare.

In nordul Africii sunt numeroase satele mici, dispersate, formate din locuinte circulare ale crescatorilor de animale berbero-arabi. In valea si Delta Nilului sunt prezente atat catunele, dispuse liniar, cat si marile asezari aglomerate. In savana, satele au o forma circulara, cu locuinte rotunde din lut si acoperisuri conice din paie. In general, casele au o singura incapere si nu sunt dotate cu hambare, astfel incat se obisnuieste inmagazinarea recoltelor in granare comune intregului sat. Specific Africii de Sud este kraalul, sat al negrilor bantu, avand colibele amplasate in semicerc in jurul unei piete centrale.

Asia este un continent cu vechi traditii rurale. In Asia musonica, orezariile sunt insotite fie de sate mari, aglomerate, fie de sate liniare ce urmeaza cursul vailor. Acolo unde piatra si lemnul nu sunt disponibile, casele sunt construite din lut.

In America de Nord, dar si in America de Sud se remarca fermele izolate, avand in centru locuinte moderne, inconjurate de hangare metalice care adapostesc masini agricole diverse, uneori chiar si mici avioane utilitare. Satele mari, aglomerate se intalnesc mai ales in zonele litorale. Asezari mici, dispersate se gasesc atat in nordul Canadei, cat si in padurile Amazoniei.

Australia se distinge ca fiind continentul cu cele mai putine asezari rurale. Acestea sunt aproape in totalitate mari ferme de cultura a cerealelor sau de crestere a oilor.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...