esti aici: Articole >> Animale / Plante » Ariciul

Ariciul

Ariciul traieste pe mai multe continente si in Europa, Asia, Africa.

Are pe spate tepi lungi si ascutiti, in restul corpului are o blana moale.

Ariciul are cam 25 cm in lungime si culoarea variaza de la maroniu deschis la negru. Are botul ascutit, ochii mici, picioare scurte, coada scurta.

Cand este amenintat, ariciul se strange ca o minge prin actiunea muschilor sai puternici care pornesc de la cap si gat pe ambele parti ale corpului. Cand este strans,tepii sai se indreapta in toate directiile. Ei stau ascunsi in timpul zilei si pleaca la vanatoare noaptea. Aricii mananca insecte, viermi, broaste, serpi, soareci si oua de pasari.

Ariciul hiberneaza in timpul iernii, dar se trezesc uneori si ies din ascunzatoarea lor de frunze uscate pentru a cauta hrana.

Ariciul care traieste in Romania este considerat o varietate aparte. Are pe varful capului, pe spate, pe coaste si pana la coada tepi dese, albui la mijloc, pe care le tine in timpul mersului indreptate inspre spate. Are ochii mici si vioi, iar urechile rotunde. Botul, ascutit, e ca de purcelus. Pe fata, pe frunte, pe piept si pe burta are par scurt.

Se misca incet, cu piciorusele lui mici, cu unghii ascutite. Cat merge, botul este aproape de pamant, mirosind.

Este foarte atent la tot ce se intampla in jurul lui, la cea mai mica miscare pe care o simte, se opreste, ridica botisorul, priveste in dreapta si in stanga,daca nu e nimic suspect, isi vede de drum. Daca e amenintat se strange ghem. Aceasta e singura lui arma de aparare.

Numai vulpea reuseste sa ii vina de hac. Daca e prin preajma un parau, il rostogoleste incetisor in apa temandu-se sa nu se inece, se deschide.

Este unul dintre animalele cele mai folositoare din cate traiesc prin apropierea casei. Se hraneste cu insecte, rame, soareci, starpeste vipera otravitoare, zdrobindu-i capul si inghitind-o oricat se zvarcoleste.

Rareori isi sapa o vizuina. De obicei isi scormoneste o gropita in desisul unui tufis. Aduce apoi in spinare, rostogolindu-se prin frunzele uscate, materialul trebuitor pentru culcus, unde sta apoi linistit toata ziulica.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...