esti aici: Articole >> Geografie » Arhipeleagul Indonezian

Arhipeleagul Indonezian

Este situat in SV Oceanului Pacific, arhipelagul formeaza teritoriul Republicii Indonezia ( impreuna cu partea vestica a insului Noua Guinee).

Este cel mai mare arhipelag din lume, cuprinzand aproape 14000 de insule, se intinde de la V la E pe circa 2100 km, iar de la N la S pe mai bine de 4400 km. Datorita pozitiei sala geografice intre Oceanul Pacific, Oceanul Indian si Marea Chinei de Sud, ca si a dimensiunilor apreciabile, marile insule, arhipelagurile si grupurile de insule sunt separate intre ele de mai multe mari interioare: Celebes, Java, Flores, Banda, Ceram, Maluku , etc.

Majoritatea insulelor s-au format prin miscarile tectonice acum mii de anii (cea mai reprezentativa insula fiind Kalimantan). Manifestarile vulcanice au dus la formarea unor conuri si cratere inconjurate de platouri vulcanice dispuse in general in lungul unor linii tectono-vulcanice arcuite pe directia NV-SE si V-E, linii care au orientat si dispunerea insulelor arhipelagului. Tot din aceasta cauza predomina relieful muntos (inaltimea maxima in virful Kinabalu din Kalimantan – 4101 m ) si mai ales lanturile de vulcanis stinsi sau activi ( in inmtregul arhipelag sunt 54 de vulcani printre care Tambora in insula Sumbawa; Bromo, Semeru, Merapi in Java; Dempo, Manidjan, Merapi in Sumatera; Krakatau ce formeaza insula omonima), apoi relieful de platouri pe cand campiile au o pondere redusa , dispuse in general pe tarmuri.

Temperaturile medii anuale, frecvent peste 26 grade C, indica prezenta unui climat ecuatorial pe tot arealul arhipelagului. Precipitatiile bogate (1500 – 3500 mm/an) caracteristice acestui climat ca si alizeele de NE, alimenteaza o bogata retea hidrografica, precum si intinsele mlastini din Sumatera.

In aceste conditii de relief si de clima, padurea ecuatoriala “urca” pe munti pina la 1000 – 1500 m altitudine, iar de aici mai sus, pana la 3200 – 3500 m, se intinde padurea tropicala de munte alcatuita din stejar vesnic verde. In insulele mari se intilnesc alaturi de acestea si padurea musonica, iar pe suprafete restrinse vegetatie de savana. Lumea animalelor cunoaste o si mai mare diversitate: maimute, tigri, rinoceri, tapiri, serpi, manguste, crocodili, broaste testoase etc.

Populatia arhipelagului este de origine malayeza, grupata dupa etnii in malayezi, jawanezi, sondanezi, madurezi si melanezi.

Desi suprafata agricola abia trece de 10% din suprafata arhipelagului se obtin importante recolte de orez, porumb, manioc, batate , arahide, soia, ulei de palmier, trestie de zahar, cafea, mirodenii, tutun, kenaf, sisal, ananas, nuci de cocos, banane.

Subsolul insulelor este de asemenea bogat in petrol, cositor, bauxita, nichel, diamante, aur si argint.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...