esti aici: Articole >> Descoperiri » Arheologie – Misterul mastii de aur a lui Agamemnon

Arheologie – Misterul mastii de aur a lui Agamemnon

Masca de aur a lui Agamemnon este un obiect foarte controversat .... este sau nu aceasta masca adevarata? Ea chiar a fost purtata de Agamemnon? Acestea sunt intrebarile pe care si le pun arheologii si cercetatorii specialisti.

Masca a fost descoperita in 1876 la Micene. Dupa aprecierile unor arheologi, asa-zisa masca a lui Agamemnon ar putea fi ori un fals ori o reproducere dupa original.

Masca este pastrata in Muzeul National de Arheologie din Atena, ea este simbolul muzeului grec; astfel se explica de ce autoritatile grecesti au refuzat in anul 1999 sa aduca masca la Paris, unde avea loc o mare expozitie de obiecte arheologice. Autoritatile grecesti au spus ca nu vor sa aduca masca la expozitie din motive de securitate; dar, prin atitudinea lor au dat astfel apa la moara celor care spun ca masca nu este cea adevarata si cer muzeului din Atena sa ofere masca spre a fi cercetata.

Pe langa faptul ca masca este un obiect controversat ea are o foarte mare valoare ... pentru a o intelege trebuie sa-i stim povestea.

Agamemnon, eroul Greciei antice era regele a doua orase din peloponez: Micene si Argos si mai era si conducator suprem al grecilor in razboiul din Troia. Asa cum se stie, prin siretlicul folosit de Ulisse – construirea calului Troian – grecii au reusit sa cucereasca cetatea. Aceasta perioada din istoria grecilon este foarte importanta si bogata in descoperiri arheologice.

Germanul care a descoperit aceasta masca, Heinrich Schliemann, conviins fiind ca tot ce citise in Iliada si Odiseea scrise de Homer este adevarat a pornit intr-o calatorie in pentru a gasi locurile unde s-au dat bataliile. Ajuns in Turcia, i se pare ca o colina langa care se afla era identica cu cea descrisa in carte. Aceasta parere a fost curand confirmata prin unele descoperiri de exceptie.

Incepute in 1871, sapaturile se vor intinde pana in 1873 cand arheologul amator la acea vreme descopera ruinele cetatii Troia. Arheologul a tinut neaparat sa descopere palatul lui Priam, asa cum a fost el descris de Homer; mai ales ca tocmai se descoperise o cantitate impresionanta de bijuterii din aur, deci, pe undeva pe acolo trebuie sa fi fost un palat.

Dupa descoperirea din Turcia, arheologul doreste sa descopere si tezaurul dela Micene, astfel ca porneste intr-o noua expeditie. El se intereseaza in primul rand de monumentele funerare, pe care se decide sa le caute in interiorul cetatii. In mod normal monumentele funerare ar fi trebuit sa se afle la marginea cetatii, in afara ei, dar Schliemann isi da seama ca cetatea s-a dezvoltat cu timpul si si-a marit spatiul astfel ca monumentele au ajuns in interior ... si a a vut dreptate. In 1876, se apuca sa sape in interiorul cetatii si norocul ii surade iarasi, descopera aici sase morminte, toate impodobite cu scene de vanatoare sau de lupta, deci era clar ca nu sunt niste morminte de oameni obisnuiti ci unele ale unor conducatori. Mobilierul funerar al mormintelor se compunea din diademe, pandantive, cercei, bratari, vase, sabii si, mai ales, din masti de aur, care acoperisera candva fetele unor barbati. In monumentul cu numarul 5 este descoperita cea mai frumoasa dintre masti pe care Schliemann o atribuie, se pare, dupa bunul sau plac lui Agamemnon.

Cu toate ca Schliemann era ferm convins ca masca aceea era a lui Agamemnon, dupa cercetarile efectuate ulterior s-a demonstrat ca acele monumente funerare sunt mai vechi decat perioada in care a u trait eroii Greciei antice. Astazi nici un arheolog nu mai contesta acest lucru, dar, masca descoperita de Schliemann a ramas cu numele de Masca lui Agamemnon.

Problema este insa alta, deoarce masca este conservata foarte bine si are multe detalii care nu se gasesc la celelalte masti gasite atunci, Schliemann a fost acuzat de cercetatorii americani ca a falsificat masca, in sensul ca a facut-o chiar el cu ajutorul unui bijutier, apoi a ingropat masca in ruine ca mai apoi sa o dezgroape si sa spuna ca e o descoperire. Aceasta teorie a venit si din faptul ca imediat dupa descoperire Schliemann a inchis brusc santierul si nu a mai vrut sa sape mai departe. Misterul asupra acestei masti inca mai face sa apara tot felul de povesti si legende asupra ei.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...