esti aici: Articole >> Curiozitati » Apa

Apa

Apa ocupa aproape 75% din suparafata pamantului, numai oceanele ocupa 70% restul de pana la 75% fiind acoperit de mari, fluvii, rauri, lacuri etc.

Apa este singurul element din natura care poate lua mai multe forme:

  • Forma lichida oceane, mari, rauri, lacuri etc.
  • Forma solida gheata
  • Forma gazoasa vaporii de apa care se formeaza cand apa se evapora din cauza caldurii, ei sunt invizibili

Apa nu are o forma anume, ati vazut ca ea ia forma vasului in care o punem, de exemplu cand punem apa intr-un pahar ea ia forma paharului, daca varsam apa pe jos ea se imprastie pentru ca nu o mai tine nimic intr-o anumita forma.

Apa in natura are un anumit circuit - ea se transforma in permanenta. Apa care se evapora din cauza caldurii nu dispare pur si simplu, ea se ridica sub forma de vapori si se formeaza norii; cand norii ajung intr-o portiune mai rece apar picaturile de ploaie sau fulgii de zapada si astfel apa ajunge iar pe sol unde este absorbita in pamant. O parte din apa din pamant este folosita de plante ca sa se hraneasca iar o alta parte se aduna in asa-numite rezervoare si isi face loc catre suprafata formand raurile care sunt ape curgatoare si care, in final, ajung in mari si oceane - adica apa ajunge de unde a plecat si circuitul se reia.

Marile si oceanele sunt ape statatoare. Ele sunt sarate pentru ca raurile care se varsa in ele aduc saruri minerale care se depun pe fundul marilor si al oceanelor. Cand apa se evapora, mineralele raman, de aceea apa de ploaie sau zapada nu sunt sarate.

Ati observat ca apa de la robinet nu are culoare. Cu toate acestea va intrebati probabil de unde vine culoarea albastra a marii sau a oceanului? Culoarea albastra este o iluzie optica, pentru ca cerul se reflecta in apa; cand este innorat culoarea marilor si oceanelor se schimba. O alta curiozitate este culoarea verde a lacurilor cu apa linistita - aceasta se datoreaza plantelor verzi din apa.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ... nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?... luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...