esti aici: Articole >> Geografie » Alsacia – traditie si vocatie istorica – partea II-a

Alsacia – traditie si vocatie istorica – partea II-a

Traditie si folclor

Alsacia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri prin puzderia de mici asezari pitoresti, fiecare cu fizionomia sa aparte. Casele sunt foarte curate, cu acoperisuri mari, inalte, acoperite toate cu tigle de culoare bruna. Acest tinut nu a scapat evolutiei si modernizarii dar si-a pastrat imaginea de tinut medieval. In regiunea Haguenau- Wissembourg, aflata pe versantul estic al Vosgilor nordici, orasele si satele au pastrat aproape intacte cartiere intregi. Se vad adesea, la sarbatori, costume traditionale nemodificate, in case, imoptriva tehnicii moderne de incalzire existenta in lume, se pastreaza inca sobele masive, realizate din faianta alba, frumos ornamentata, inconjurata de mobile masive, din lemn lustruit, peste care se detaseaza ceramica pictata cu flori viu colorate.

Despre locuitorii Alsaciei, Napoleon ii spunea maresalului Kleber, din Strasbourg:” Ei vorbesc in germana, dar se lupta cu spadele in franceza.” In realitate, orice locuitor va spune ca nu vorbeste nici germana nici franceza ci alsaciana. Aceasta deriva dintr-o veche limba din Rhenania meridionala, numita de specialisti francica, o limba in care sunt amestecate cuvinte franceze cu germane, pronuntate cu o intonatie aparte, ca si cum ar canta.

Dintre sarbatorile traditionale, Messti si Klibe se numesc ele, care inca sunt invaluite in mister, sunt remarcabile prin aparitia pe strazi, a tinerelor fete imbracate in fuste rosii, acoperite in fata de sorturi albe, dantelate si bluze albe, cu coafuri inalte prinse cu multe panglici si snururi lungi. De Craciun, toate gospodariile sunt luminate de brazii crescuti in curte, in Alsacia este o traditie ca brazii de Carciun sa fie crescuti in curte si impodobiti chiar acolo. De Paste, toate parcurile sunt ornate cu oua mari, divers colorate, printre care se plimba iepuri de casa, care au legate la gat panglici multicolore. Toate asezarile par un imens curcubeu.

Bucataria Alsaciana

Bucatele pregatite de alsacieni se remarca printr-o adevarata originalitate, caci carnea gatita, de porc sau de gasca, folosita des la prepararea mancarurilor este specialitatea lor. Chiar de pe vremea ocupatiei romane, tava alsciana era la loc de frunte la ospete. Aducand cu ceea ce la noi se numeste “pomana porcului”, tava (de fapt un platou din lemn) este incarcata cu bucati de carne prajita fara grasime, carnati cu diferite arome, legume murate, alaturi de care se servesc minunatele vinuri seci alsaciene – Alsace Grand Crue, Cremant de Alsacia. In ceea ce priveste pateul de ficat de gasca, exista nu mai putin de 42 de specialitati, recunoscute pentru savoarea lor in toata lumea. Pe langa toate acestea, patiseria alsaciana se remarca prin numeroase tarte cu fructe. Kougelhopf, o tarta cu struguri uscati dupa retete locale, in amestec cu samburi de migdale si fistic, este mandria fiecarei familii, iar tarta alsaciana, o adevarata pizza, cu afumaturi si slanina, este servita ca aperitiv in fiecare han sau restaurant.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...