esti aici: Articole >> Geografie » Africa

Africa

Africa este al–III-lea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane kilometri patrati , traversat de Ecuator, atat de tropicul Racului cat si de al Capricornului si de meridianul zero.

Africa poate fi impartita in trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan, Guineea si Depresiunea Zair) cu altitudinea mai mica de 500 m , Africa inalta (Abisinia si Somalia) si Africa de Sud, constituita din podisuri inalte de peste 1000 m.

Puternice eruptii vulcanice au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro – 5195 m si Elgon - 4322 m.

Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala , 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse si 2 zone subtropicale ).Temperatura cea mai ridicata 58 grade Celsius s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922. Valorile termice de peste 40 grade Celsius sunt frecvente in intreaga Sahara.

Lacurile cele mai importante sunta lacuri cu apa dulce, Victoria (cel mai mare lac al Africii), Malawi, Edward, Mobutu Sese Seco, Turkana, Kivu, Tana. Doar Lacul Ciad este cu apa sarat, el fiind putin adanc si intr-o zona arida.

Cel mai adanc lac al Africii este Tanganyika cu aproximativ 1435 m , el ocupand locul 2 pe glob.

Cele mai importante fluvii ale Africii sunt Nilul (cel mai lung fluviu al lumii), Zair, Niger, Zambezi, Orange, Limpopo, Senegal. Nilul izvoraste din apropierea Ecuatorului. Izvorul sau este considerat raul Kagera. Cursul Nilului traverseaza 3 zone climaterice ( ecuatoriala, subecuatoriala si tropicala). Datorita acestui fapt debitul Nilului variaza de la 500 metri cubi pe secunda pe timp de iarna pana la 7000 metri cubi pe secunda in timpul verii. Este singurul curs de apa care traverseaza desertul Sahara.

Datorita multitudinii de zone climaterice intalnite pe continentul african vegetatia este si ea foarte diversificata. Astfel intalnim padure ecuatoriala, savana, stepa tropicala, deserturi tropicale precum si vegetatie mediteraneana.

Deserturile tropicale (Sahara si Namib) au o vegetatie foarte rara (ierburi scunde si arbusti) si doar in oaze apar palmieri (curmali).

Vegetatia mediteraneana este reprezentata in Africa printr un tufaris spinos si prin paduri de stejar si cedrii in munti.

Nici fauna Africii nu este saraca. Aici intalnim o multitudine de vietuitoare. Astfel aici traiesc diferite specii de maimute, de pasari cu penaj viu si divers colorat, erbivore de talie mare, carnivore puternice, rozatoare, reptile, insecte felurite, precum si dromaderul.

Se pot enumera: zebre, girafe, cimpanzei, gorile, lemurieni, struti africani, pauni africani, boa madagascarienis, iguana, lei, elefanti, okapi, bivol cafric, varanul de Nil, sarpele african de oua, pasarea fantoma, gainusa perlata, pasari de nectar, sfrancioc albastru ( numai in Madagascar), soarecele elefant, liliacul Egiptean, pangolinul urias, pangolinul de stepa, porcul tepos, caine salbatic african, mangusta, hiena bruna, hiena patata, ghepardul, viezure cu agatatori, porc furnicar, antilopa palida, kudu mic, nyala, bivolul african cu cafre, antilopa vaca, antilopa gnu, gazela dama, gazela dorcas, oaia cu coama, rinocerul cu bot ascutit , rinocerul cu bot lat, macacul urs, lemur catta (Madagacar), maimuta cu degete (Madagascar), mandrili, maimute cu nas turtit, paviani. Toate aceste sunt specii care pot fi intalnite numai in Africa, multe dintre ele fiind ocrotite de lege, fiind in pericol de disparitie.

Africa este un continent slab populat. Africa are o populatie foarte tanara, jumatate din ea fiind sub 20 ani.
Africa este un continent bogat si in resurse minerale: diamante, aur, platina, magneziu, crom, cobalt, cupru, etc.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...