esti aici: Articole >> Monumente / Muzee » Podurile Londrei

Podurile Londrei

Cei mai multi oameni, cand se gandesc la Londra se gandesc la ceata, ploaie si smog. Pe langa conditiile meteo mai putin placute, ca orice oras din lume, Londra are si ea o multime de atractii turistice, unele din acestea sunt podurile care se gasesc de-a lungul Tamisei, fluviul ce traverseaza capitala Angliei. Toate aceste poduri dateaza de foarte mult timp avand fiecare istoria sa, ele au fost innoite, modernizate sau chiar inlocuite cu copii fidele ale originalelor.

Podul Vauxhall

Construit in 1906, acesta este primul pod londonez pe care au circulat tramvaie. Se distinge prin figurile din bronz plasate la extremitatile sale, care reprezinta Agricultura, Arhitectura, Artele frumoase, Educatia, Stiintele.

Podul Lambeth

Din varfurile celor patru colturi ale acestui pod iti atrag atentia niste fructe de ananas sculptate, care vor sa aminteasca de John Trandescant, un peisagist de la curtea regelui Charles I, el fiind primul care a reusit sa creasca un ananas in Anglia.

Podul Westminster

Acesta este unul din podurile cu o infatisare foarte simpla, dar si unul foarte vechi (150 de ani), este poate cel mai strabatut pod de catre vizitatorii Londrei pentru ca ofera o priveliste foarte larga – Turnul Sfantul Stefan, care poarte celebrul clopot Big-Ben, Palatul Parlamentului, Abatia Westminster.

Podul Waterloo

Acest pod este alcatuit din cinci bucati, fiecare de cate 70 m lungime, el a fost desenat si proiectat de lordul Giles Gilbert Scott si construit din beton armat si piatra de Portland, numai de catre femei, in timpul ultimului razboi mondial.

La unul din capete troneaza asa numitul Obelisc al Cleopatrei, o statuie construita din granit in anul 1500 inainte de Hristos si daruit englezilor in anul 1819 de catre Mohammad Ali, drept multumire pentru ajutorul acordat de fortele navale britanice in Batalia Nilului.

Podul Blackfriars

Poarta numele unei manastiri dominicane din secolul al XIII-lea, dar el a aparut abia in secolul al XIX-lea, in anul 1869, de pe acest pod cat si de pe urmatorul, Southwark Bridge, inaugurat in 1921 se poate vedea Catedrala Saint Paul cat si centrul vechi al Londrei, in stanga fluviului, iar in dreapta celebrul teatru Globe Theatre; de fapt pe toata aceasta portiune se afla, una langa alta cladiri legate de lumea teatrului sau a filmului.

London Bridge

Pana sa se construiasca London Bridge, in locul lui au mai fost contruite ale multe poduri, chiar incepand din vremea ocupatiei romane, cand capitala Angliei se numea Londinium. In anul 1179 regele Henric al II-lea a ordonat contruirea unui nou pod, care sa aiba de o parte si de alta case iar la jumatatea lui o capela inchinata lui Thomas Becket. In acele vremuri, la capetele podului erau expuse capetele tradatorilor executati. In 1825 a fost elaborat proiectul unui alt pod, pentru acelasi loc, dar acesta a fost vandut in zilele noastre unui american care l-a transpus in realitate intr-un oras din statul Arizona, actualul pod al Londrei fiin construit intre anii 1967 – 1973. Podul Londrei de astazi este cel mai circulat dintre toate podurile capitalei.

Tower Bridge

Tower Bridge este cel mai inalt din podurile Londrei, asa cum ii spune si numele el apartine, simbolic, Turnului Londrei care se afla in preajma sa. Tower Bridge este o emblema a Londrei, cu cele doua turnuri identice ale sale, cu cele doua componente mobile dintre ele, de o mie de tone fiecare, care se pot inalta cu ajutorul unor puternice masini in numai 90 de secunde.

Construit intre anii 1886 – 1894, Tower Bridge a devenit o atractie turistica de prima marime, cu spectaculoase galerii de expozitii distibuite atat pe orizontala cat si pe verticala podului. De pe pasajul pietonal se pot vedea intr-o parte celelalte poduri ale Londrei, in cealalta parte se observa continuarea cursului fluviului dara fara a mai fi strabatut de nici un pod, doar traversat de ambarcatiuni de agrement.


RobbyBubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...