This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Spatiul cosmic » Planeta imposibila

Planeta imposibila

Pana in prezent se cunosc peste 120 de planete extrasolare in Galaxia noastra. Telescopul spatial Hubble a identificat un sistem planetar foarte ciudat. Situat in roiul globular M4 din constelatia Scorpionului, acesta contine cea mai batrana planeta din Univers.

Roiurile globulare sunt aglomerate sferice de stele foarte batrane, varsta acestora fiind de ordinul a 8-13 milioane de ani. Mentionam ca varsta soarelui este de “doar” 4.5 miliarde de ani. Stelele din roiurile globulare sunt sarace in elemente grele, cele care pot compune planetele de tip terestru.

Interesant este faptul ca planeta descoperita in M4 se roteste in jurul unei stele duble. Acesta din urma reprezinta o stea neutronica foarte mica si densa, care se roteste rapid in jurul axei proprii. Numele de pulsar vine de la faptul ca steaua neutronica emite unde radio in jurul polilor, sub forma unor fascicole cu o anume directie. Datorita rotatiei stelei aceste fascicole intersecteaza periodic observatorul terestru, trimitand impulsuri radio. Aceasta stea “pulseaza” de 91 de ori intr-o secunda.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...