esti aici: Articole >> Geografie » Orase pe glob – Istanbul

Orase pe glob – Istanbul

Pe malul European al Bosforului, orasul este impartit in doua de “Cornul de aur”, golf si port natural, ce isi trage numele de la culoarea aurie pe care apele sale o capata in lumina apusului de soare. Acest golf separa orasul vechi, cu numeroase monumente, ce au apartinut civilizatiilor trecute (Catedrala Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Moscheea Suleymaniye), de orasul nou, care te intampina cu Turnul Galata si apoi cu Palatul Dolmabache. Renumitul pod Galata, de peste Cornul de Aur, leaga, de asemenea, cartierele vechi ale Istanbulului, Fener (de unde in trecut, sultanii ii alegeau pe domnitorii Tarilor Roamane – fanariotii) si Eminonu (cartier de negustori, unde se afla si celebrul bazar egiptean de mirodenii), de cartierele din orasul nou: Beyoglu (cartierul nobiliar) si Taksim (cartierul universitar).


Palatul Dolmabache

Palatul este inconjurat de gradini cu vegetatie luxurianta, lacuri, statui. In imediata sa apropiere se gasesc Moscheea Dolmabache si celebrul stadion de fotbal al echipei Besiktas.

Catedrala Sfanta Sofia

Capodopera a arhitecturii bizantine, catedrala Sfanta Sofia a fost construita intre anii 532 si 537, in timpul domniei imparatului Iustinian. Coloanele de porfir aduse de la Roma, marmura verde din Tessalia, icoanele si ornamentele religioase provenite din intreaga lume, mozaicurile aurite, fac din aceasta bisrica «a opta minune a lumii». In anul 1453, cand turcii au cucerit Constantinopolul, insusi sultanul a fost uimit de frumusetea lacasului, hotarand sa nu distruga biserica ci s-o transforme in moschee. I s-au adaugat astfel patru minarete, un mihrab (camera de rugaciune), un amvon si o loja pentru sultan. In prezent, catedrala este un muzeu celebru, vizitat de mii de turisti numit de musulmani «Aya Sofia» iar de crestini «Hagia Sofia».

Moscheea Albastra

A fost construita intre anii 1609 si 1616, sub domnia sultanului Ahmet I. Numele ii vine de la ornamentele interioare facute din placi de faianta albastra de Iznik, si de la covoarele de asemenea de culoare albastra. La intrarea in moschee toata lumea se descalta; femeile primesc basmale albastre, iar barbatii imbracati necorespunzator primesc fuste albastre.

Orasul Istanbul a fost si va ramane un loc unic in lume, misterios si magic, in care la tot pasul se vede impletirea dintre multele civilizatii care au trecut pe aici sau care au trait si traiesc aici.

Robby Bubble

a fost inaltat in anul 1853, din dorinta sultanului Abdul Mecit I, pe locul vechiului palat Besiktas–Saray, pe malul Bosforului, in actualul oras nou. Incepand din 1856, palatul a devenit resedinta sultanilor, apoi sediul guvernului turc, in prezent fiind muzeu. Dolmabache a fost contruit si platit integral din averea sultanului, care a dorit sa impresioneze prin bogatie. Astfel ca, de la intrate, de la parter, in Salonul de ceremonii, care a fost si Sala Tronului, se poate admira cel mai mare candelabru de cristal din lume, el cantareste in jur de cinci tone. De aici, accesul la etaj se face pe scara de cristal, lucrare unicat in lume. In Sala Albastra a acestui palat si-a trait ultimele clipe din viata Mustafa Kemal Ataturk, intemeietorul Turciei moderne. Pe patul in care acesta s-a stins din viata este in permanenta drapelul tarii iar ceasul sta fixat la ora 9.05, ora la care, pe 10 noiembrie 1938, conducatorul s-a stins din viata.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...