This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Animale / Plante » Nuferii

Nuferii
    Nuferii sunt plantele cu cele mai multe semnificatii in mitologie, simbolizand: forta de creatie, nemurirea, sanatatea, gloria sau pacea sufleteasca. Pentru egipteni nuferii erau cele mai frumoase flori. Legendele lor spun ca soarele a rasarit prima data dintr-o floare de nufar.
    Astazi, nufarul cunoscut si sub denumirea de lotus, este planta ce da un farmec aparte lacurilor, creand un vesmant de flori, inr-o mare varietate de culori de la alb la albastru roz sau chiar rosu, ce acopera luciul apei. Unele specii de nuferi isi schimba chiar culoarea in timp.
    Nufarul alb si nufarul galben sunt cele 2 specii ce se regasesc in tara noastra, fiind intalnite in lacurile sau apele line din zonele de campie dar si in spatii special amenajate cum ar fi parcuri, helestee, iazuri. Daca radacina este cea care se fixeaza in malul de pe fundul apei, frunzele si florile sunt cele care plutesc la suprafata apei. Pe langa faptul ca de cele mai multe ori, mai ales in spatiile special amenajate nufarul este considerat o planta ornamentala cu scopul de a infrumuseta mediul ce ne inconjoara, in anumite zone ale globului, planta este folosita si in alte scopuri. De pilda, semintele prajite de nufar alb se folosesc ca inlocuitor al cafelei, frunzele se foloseau in industria pielariei, iar licorile obtinute din radacini erau folosite pentru tratarea diferitor afectiuni ale rinichilor sau gatului pentru ameliorarea durerilor desi gustul este destul de amarui. Din frunze si flori se face insa in alte zone dulceata.
    Daca nufarul alb creste in ape de 1 - 2 m adancime, nufarul galben poate fi intalnit si in ape de pana la 3 m. Frunzele destul de groase iau forma unor inimi sau cercuri cu un diametru de pana la 40 - 60 cm in functie de specie. Spre deosebire de nufarul alb, cel galben creste si in zonele umbrite. De la o specie la alta difera si momentul in care florile sunt deschise (fie doar noaptea, fie doar ziua, fie permanent). Daca unele au un parfum delicat, altele au miros de alcool. Nici perioada de inflorire nu este aceeasi pentru cele 2 specii, diferind ca durata, desi amandoua incep sa infloreasca in luna iunie.
    Egiptenii numeau nuferii albi ''nenufar'' (cuvantul insemnand ''frumoasele'').
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...