This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Spatiul cosmic » Naveta spatiala

Naveta spatiala

Crearea Navetei Spatiale a reprezentat inceputul unei noi ere a explorarii spatiului. In trecut, navele spatiale erau folosite doar o singura data, insa Naveta, care decoleaza ca o racheta si se intoarce pe Pamant ca un planor, poate fi folosita de maximum 100 ori. Naveta a lansat si a reparat multi sateliti, cum ar fi Telescopul Spatial al Hubble, si a pus pe orbita laboratorul de la bord numit Spacelab.

Principala piesa a Navetei Spatiale este o astronava numita Orbiter care are cam doua treimi din dimensiunea unui avion Boeing 747. Pentru a putea decola si calatori in spatiu, Orbiter este fixat pe rezervoare esterne uriase care sunt sursa de combustibil lichid pentru cele trei motoare principale.In plus, mai exista doua motoare auxiliare. Orbiter contine si combustibil lichid pentru propriile motoare de manevrare.In total au fost construite sase Orbiter: Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis si Endeavor.

Zborul inaugural al Columbiei din 12 aprilie 1981 a confirmat ca Naveta se poate intoarce in siguranta pe Pamant.La 28 ianuarie 1986, la 73 secunde dupa lansare, Challenger a explodat. Endeavor a inlocuit naveta Challenger; zborurile au fost reluate la sfarsitul anului 1988.Navetele sunt in prezent folosite la asamblarea Statiei Orbitale Internationale.


STATIILE ORBITALE

Statiile orbitale sunt baze de cercetare pe orbite la aproximativ 320 km deasupra Pamantului.Sunt folosite la astronomie, observarea Pamantului si efectuarea unor experimente. Astronautii pot petrece astfel multe luni in spatiu, acumuland experienta zborurilor spatiale de lunga durata care ar putea fi utile in viitor pentru explorarea Cosmosului. Primele statii orbitale au fost construite de Rusia la sfarsitul anilor 1960.

SONDE INTERPLANETARE

Incepand cu anii 1950, aeronavele-robot au parasit Pamantul pentru a explora alte lumi din Sistemul nostru Solar, precum si spatiul dintre acestea. Primele misiuni aveau ca scop simpla fotografiere a planetelor invecinate, Venus si Marte, insa cele ulterioare, plasau sonde pe orbita sau le trimiteau pe suprafata planetelor pentru a colecta date folosind diverse instrumente.

Primele sonde spatiale au fost lansate spre Luna in 1985 si 1959. Pe masura ce rachetele deveneau mai puternice, sondele erau din ce in ce mai capabile sa iasa din campul gravitational al Pamantului si sa zboare spre alte planete. NASA a ajuns in 1962 cu sonda Mariner2 langa Venus, in 1965 cu Mariner4 langa Marte.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...