esti aici: Articole >> Curiozitati » Mozaic

Mozaic

CEL MAI MARE ASTEROID

Candidatul la cea de-a zecea planeta din sistemul solar, Varuna, pare sa se fi dovedit a fi cel mai mare asteroid masurat vreodata: 900 km in diametru. Descoperit in apropiere de Pluton, in centura lui Kuiper, principalul rezervor de asteroizi si comete din sistemul solar, asteroidul a fost masurat de David Jewitt, de la Institutul de astronomie din Hawaii. Dupa parerea acestuia, in regiunea aminitita ar putea exista, inca nedescoperite, corpuri asemanatoare, sau chiar mai mari decat Pluton (2400 km in diametru), caruia insa unii astronomi nu-i acorda statutul de planeta.


OAZA CU CROCODILI

O echipa de zoologi germani a descoperit, adapostiti intr-o nisa dintr-o mare caverna aflata in plin desert mauritan, patru crocodili. Dupa primele aprecieri, acestia par sa apartina speciei crocodililor de Nil, dar nu masoara decat 2 metri, adica sunt de cinci ori mai mici decat cei care populeaza apele marelui fluviu. Cum au ajuns totusi crocodilii acestia sa traiasca in desert? Dupa toate probabilitatile, surprinsi de procesul de desertificare, petrecut in urma cu 10.000 de ani, acestia au fost nevoiti sa se adapteze la noile conditii de viata, ceea ce explica si dimensiunile lor mult mai modeste. Un alt grup de crocodili, de asemenea izolat, fusese descoperit ceva mai inainte pe un munte din Ciad.


UN COLOS IN SPATIU

La 1 martie 2002, o racheta de tip Ariane 5 a reusit sa plaseze pe orbita (la 800 km deasupra Pamantului) satelitul de observare terestra al Agentiei Spatiale Europene, Envisat, un adevarat colos in materie. Cantarind nu mai putin de 8,2 tone si avand o lungime de 28 m (dupa desfasurarea panoului sau solar), acesta este cel mai mare si cel mai scump satelit construit vreodata in Europa, costurile finale ridicandu-se la 2,3 miliarde de euro! Urmand sa devina operational, satelitul isi va derula programele de cercetare cel putin cinci ani de la plasarea lui pe orbita. Aparatura de care dispune va oferi specialistilor de la sol pretioase informatii cu privire la schimbarile climatice, la atmosfera, la oceane sau la suprafata terestra.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...