esti aici: Articole >> Sarbatori / Obiceiuri » Mos Nicolae

Mos Nicolae
    Sfantul Nicolae, protectorul copiilor si oamenilor aflati la necaz, este unul din cei mai celebrati sfinti in intreaga lume.

    Numit in traditia populara romaneasca San' Nicoara, Sfantul Nicolae este faptuitorul de miracole. Cea mai cunoscuta poveste despre faptele sale bune spune ca ajutat trei surori, fara zestre, sa se casatoreasca, aducandu-i celei mari in miez noapte un saculet cu aur. De acelasi miracol au avut parte si surorile mai mici atunci cand sosea momentul sa se casatoareasca. Pornind de la aceasta poveste, s-a pastrat in intreaga lume sarbatoarea Sfantului Nicolae, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii cuminti primind in ghetutele lustruite cu o seara inainte dulciuri si jucarii. Cei ce nu au fost foarte cuminti, vor gasi in ghetute si o nuielusa care sa le aduca aminte ca este bine sa se poarte frumos si sa fie ascultatori anul ce va veni.

    La noi in tara, sarbatorile de iarna incarcate de cadouri si buna dispozitie incep de la Sfantul Nicolae. In Ardeal s-a pastrat traditia ca in seara de 5 decembrie fetele tinere sa se stranga sa pregateasca placintele pentru a doua zi. Aceasta activitate trebuie terminata pana la 9 seara, cand vin baietii sa incinga petrecerea.
    In traditia populara romaneasca, mosul are barba alba legendele spunand ca astazi el isi scutura barba aparand primii fulgi de nea. Sfantul Nicolae este considerat totodata paznicul soarelui pentru a-l impiedica pe acesta sa patrunda in tinuturile de miazanoapte, protectorul corabierilor si mai ales al familiei.

    Se spune ca astazi este ziua in care binele invinge raul, iar lumina invinge intunericul.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...