This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Animale / Plante » Leopardul de zapada

Leopardul de zapada

Apreciat in mod deosebit pentru frumusetea blanii sale foarte valoroase, leopardul de zapada, numit si leopardul zapezilor, este un animal pe cale de disparitie ce traieste in muntii din zona centrala a Asiei. In mediul salbatic, din pacate, acest carnivor este intalnit foarte rar datorita putinelor exemplare ramase (mai putin de 7000), alte aproximativ 600 de exemplare traind numai in captivitate (gradini zoologice sau rezervatii naturale), in scopul protejarii lor.
Deoarece in mediul salbatic traiesc in munti, la inaltimi de pana la 6000 m, unde conditiile de viata pentru oameni sunt extreme, aceste superbe animale sunt intalnite foarte rar.
Avand un comportament aparte pentru o felina, pe alocuri lasand impresia unui animal fricos, cu o abilitate desavarsita de a disparea printre stanci,cu un colorit aparte al blanii, leoparzii de zapada au fost pentru mult timp considerati de locuitorii zonelor apropiate ''spirite ale muntilor'' sau ''pisici fantoma'', devenind astfel personaje de legenda.

In realitate, leopardul de zapada este un animal ce face parte din clasa mamiferelor, considerandu-se a se asemana panterelor. La maturitate, un mascul poate atinge o lungime a corpului de pana la 130 cm, si o greutate de aproximativ 55 kg, iar femela 40 kg. Ceea ce il deosebeste de restul speciilor asemanatoare, este coada foarte lunga, aceasta fiind aproape egala cu lungimea corpului, el folosindu-se de ea atat in mentinerea echilibrului cat si in scopul de a se proteja pe timp de iarna in conditii de temperaturi foarte scazute, acoperindu-si cu ea botul si nasul. Corpul este acoperit de blana foarte deasa, de culoare alb - gri, cu aspect patat pe cap si gat si cu forme rotunde de culoare mai inchisa pe corp, coada fiind dungata.
Leopardul de zapada este un animal puternic, cunoscut fiind faptul ca poate avea o saritura lunga de pana la 14 metri ceea ce il ajuta in mod deosebit in deplasarea prin spatiul muntos in care traieste. In general ucide animale de trei ori mai grele decat propriul corp si se hraneste in general cu vite, marmote, rozatoare de dimensiuni mici etc. Este considerat un animal singuratic ce vaneaza pe suprafete de pana la cateva sute de kilometri patrati.
Aceasta specie de leopard atinge maturitatea la 2 - 3 ani de la nastere si poate trai chiar mai mult de 18 ani daca traieste in captivitate. Femela da nastere in general la 2 - 3 pui, ochii acestora urmand a se dechide la aproximativ 7 zile de la nastere, la 3 luni de viata fiind deja pregatiti sa invete cum sa vaneze pentru a-si putea asigura hrana.

Desi sunt animale pe cale de disparitie, leoparzii de zapada sunt continuare vanati atat pentru frumusetea blanii lor foarte scumpe, cat si pentru oasele lor folosite in medicina traditionala asiatica.
In acest moment, in intreaga lume sunt mai bine de 100 de arii protejate pentru aceste animale, majoritatea putand fi gasite in India, Pakistan, Nepal, China si Mongolia. Leopardul zapezilor poate fi vazut in gradinile zoologice din Bratislava, Helsinki, Gradina Zoologica din Bronx, New York (specializata pe protejarea acestei specii si unde sunt deja peste 10 exemplare), Nesles, Oklahoma, Idaho, Iowa, Philadelphia, Santa Barbara etc.











Inregistreaza-te pentru a te abona la Newsletter

 

Robby Bubble


Nu ai cont? Inregistreaza-te acum

login

 
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...