This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Geografie » Jamaica

Jamaica

Denumirea oficiala: Jamaica

Capitala: Kingston (640.000 loc.)

Limba oficiala: engleza; uzuala: spaniola

Ziua naţionala: 6 august

Geografie: Jamaica este asezata in America Centrala insulara, in arhipeleagul An­tilele Mari, in Marea Caraibelor. Insula Jamaica are forma unui sambure de migdala (lungime: 231 km, laţime 80 km). Relieful este predomi­nat de podis calcaros. De la E la V, un sir de munţi strabate teritoriul. Litoralul este mascat de fasii de campie; in sud vasta campie Siguanea, cu Capitala. Cursurile de apa sunt numeroase, dar puţin importante: Raul Negru, navigabil pe 40 km.

Clima: este tropical-oceanica; in regiunile inalte se apropie de cea temperata: 26°C de-a lungul coastei si 23°C si 16°C la 1.000 si 1.600 m alt. Precipitaţiile sunt peste 2.540 mm/an in munţi, peste 1.520 mm/an in N si E; 1.120 mm/an in Kingston. intreaga insula este bantuita de uragane, iar in S de secete.

Flora si fauna: Padurile tropicale ocupa o buna parte din teritoriu, vegetatia este abundenta pe toata insula.

Populaţia: Este formata din: negri si mulatri, indigeni, afro-indieni, europeni, chinezi. Resurse si economie: Cunoscuta ca mare exportatoare de alumina (si mare producatoare de bauxita), econ. Jamaica traieste din aceasta resursa si din turism. Cultiva; trestie de zahar, banane, nuci de cocos, cacao, cafea, agrume, manioc, porumb, batate, piper, ghimber, tutun.

Istoria: Se cunoaste prea puţin despre vechii locuitori araucani (arawak), exterminaţi de spanioli inainte ca englezii sa puna piciorul in Jamaica. Numele de Jamaica a fost dat de catre indienii indigeni. Jamaica a fost descoperita in 1494 de Columb, in cursul celei de a doua calatorii. in 1500 devine posesiune spaniola. inainte de sosirea englezilor Jamaica era puţin populata.

Statul este condus de regina Marii Britanii reprezentata de un guvernator general.

Ce atrage cel mai mult la aceste tinuturi sunt plajele intinse si frumusetea lor, apele albastre si oferta larga de distractii in insula. Oricine vorbeste despre Jamaica se gandeste in primul rand la soare, plaja, mare....

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...