esti aici: Articole >> Inventii si inventatori » Inventii si inventatori

Inventii si inventatori

Microfonul

    Inventarea microfonului ii apartine lui englezului Charles Wheatstone, obiectul fiind finalizat in 1827. Diferite forme ale acestuia au fost realizate, individual, in 1877 de diferiti inventatori cum ar fi: Emile Berliner David E. Hughes si Thomas A. Edison. Componenta de baza a microfonului este diafragma ce vibreaza ca mod de raspundere la presiunea sunetelor. La inceput s-a folosit microfonul pe post de transmitator al telefoanelor.


Stetoscopul

    Inventat in 1819 de francezul Rene Laennec, stetoscopul este acel aparat cu care ne putem asculta bataile inimii sau modul de respiratie.
    Primul model era alcatuit dintr-un tub subtire de lemn, lung de aproximativ 30 de cm. La unul din capetele acestuia era o proeminenta lata, de forma plata avand in centru o deschizatura. Atunci cand deschizatura plata era asezata pe corpul bolnavului, doctorul isi fixa urechea la celalalt capat al tubului putand auzi astfel sunetele produse de bataile inimii sau de respiratie. Aparatul initial s-a schimbat destul de putin inainte de inceputul secolului al XX-lea, atunci cand fizicanul american G. P. Cammann a modificat putin forma si modul de utilizare a acestuia. Noul stetoscop avea tubul din cauciuc flexibil. La unul din capete se gasea tot o proeminenta lata dar de data aceasta metalica, iar capatul folosit pentru ascultare a fost bifurcat in doua, cu cate un dispozitiv pentru fiecare ureche sunetele putand fi astfel ascultate cu ambele urechi in acelasi timp.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...