esti aici: Articole >> Sarbatori / Obiceiuri » Hannukah

Hannukah

Sunt convins ca toti va ganditi deja la sarbatorile care se apropie cu pasi repezi si mai ales la cadourile pe care le veti primi, dar stiti ca in alte tari perioada sarbatorilor de iarna incepe mai devreme? O sa va povestesc despre Hanukkah, o sarbatoare specifica Israelului si care are multe elemente comune cu Craciunul atat de drag noua.

Hanukkah se desfasoara incepand cu 30 noiembrie si tine 8 zile (ce bine ar fi sa tina si Craciunul 8 zile; 8 zile de cadouri, de cozonac si ciocolata, nu? :). Prin traducere Hanukkah inseamna "dedicatie" dar mult mai cunoscuta este sub numele de “Sarbatoarea luminilor” sau “Miracolul de Hanukkah”. De ce miracol? Pentru ca in anul 165 i.Ch. sirienii au pornit razboi impotriva evreilor, acestia din urma nu aveau nici arme si nici o armata asa de mare ca cea a sirienilor dar dupa 3 ani de lupte au reusit sa invinga si sa recucereasca Ierusalimul si sa reconstruiasca Templul Muntelui distrus de sirieni.

Legendele mai spun ca atunci cand oamenii au intrat in templu pentru a-l curata si a-l reconstrui nu au gasit decat un vas cu ulei de masline care pe atunci se folosea la arderea lumanrilor, acest vas nu ar fi ajuns decat pentru o zi dar el a ars 8 zile si astfel oamenii au avut timp sa aduca alt ulei pentru lumanari.

Pornind de la aceasta legenda s-a pastrat obiceiul ca in seara de 30 noiembrie sa se aprinda doua lumanari, si apoi in fiecare zi inca una, astfel ca in ziua a 8-a sa arda noua lumanari, de aici si denumirea de Sarbatoarea Luminilor. Un alt obicei este acela ca in toata aceasta perioada sa se manance alimente prajite in ulei de masline, cele mai consumate fiind gogosile.

Un alt obicei, cu siguranta cel mai indragit de copii este acela ca in aceasta perioada ei primesc cadouri si nici nu merg la scoala, de asemenea in toate orasele din Israel se organizeaza festivaluri.

Cred ca acum deja va ganditi la ce cadouri ati vrea sa pimiti anul acesta de Craciun si cu siguranta veti fi foarte incantati de toata aceasta perioada chiar daca nu tine 8 zile.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...