esti aici: Articole >> Fenomene ale naturii » Gheizerele – Fantani arteziene cu apa calda

Gheizerele – Fantani arteziene cu apa calda

Izvoarele cu apa calda care tasnesc ca o fantana arteziana poarte numele de gheizere. Au apa intermitenta si se caracterizeaza prin tasnirea unei coloane de apa calda si de vapori. Numele acestor izvoare provine de la regiunea Geyser, din Islanda, unde se gasesc in numar foarte mare. Ele au fost studiate pentru prima data tot in Islanda, fiind legate de aceasta regiune cu activitate vulcanica.

Dupa felul in care au fost descrise de unii cercetatori islandezi, americani si rusi, gheizerele prezinta o structura interna ce se aseamana cu cea a unui vulcan. Ele sunt alcatuite dintr-un con si un mic crater, pe care islandezii il numesc de fapt bazin, rezervor sau chiar cuveta, deoarece, dupa incetarea izbucnirii apei, locul asa-zisului crater este umplut cu apa fierbinte. Craterul sau bazinul este legat de un canal ce poate avea un diametru de cativa metri. Apa firbinte si sub presiune circula prin acest canal aflat in interiorul scoartei terestre.

Se presupune ca apa gheizerelor este de origine vadoasa, adica rezultata din ploile si zapezile ce patrund prin fisuri in rocile vulcanice. Temperatura foarte ridicata a apei este datorita unei surse de magma topita aflata la mare adancime.

In Islanda, izvorul cel mai cunoscut este „Marele Geyser“. El arunca o coloana fierbinte(80-82°C) pana la inaltimea de 30 m, pe o durata de 10-15 minute. Activitatea de tasnire a gheizerului se reia dupa 25-30 de ore. Punctul de tasnire constituie gura canalului, care are un diametru de 3m. El se continua in exterior cu un mic crater(rezervor), care este inconjurat de un con al gheizerului. Rezervorul are un diametru de 18m si o adancime de cativa metri(3-4m). Dupa ce tasnirea inceteaza, rezervorul se umple cu apa fierbinte(80°C). La adancimea de 10-12m, in canalul gheizerului, apa are o temperatura de 121°C. Cand incepe insa sa fiarba, apa este expulzata din canalul gheizerului sub forma unei coloane de vapori si apa.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...