This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
 
esti aici: Articole >> Fenomene ale naturii » Fenomene ale naturii Prabusirile

Fenomene ale naturii Prabusirile

Alaturi de alte fenomene gravitationale prabusirile de roci au o larga raspandire pe glob, fiind frecvente acolo unde exista pante (versanti) abrupti, in general in zone nelocuite avand rol de remodelare a reliefului. Uneori pot afecta si zone locuite.

Deplasarea rocilor se face in mai multe feluri:

- prin cadere libera, atunci cand versantul are o inclinatie mare.

- prin rostogolire, atunci cand panta nu este foarte abrupta.

- prin formarea unor goluri in subteran rocile nu se mai sustin la suprafata pamantului si atunci se prabusesc in golurile formate (pesteri, mine)

Prabusirile apar din mai multe cauze, in general ele apar in zonele reci (polare si subpolare), in regiunile secetoase si cateodata si in zonele cu clima temperata din cauza inghetului si dezghetului. O alta cauza sunt raurile care sapa marginea muntelui formand goluri sub stanci, pe langa acestea cutremurele si eruptiile vulcanilor sunt alte cauze care pot determina prabusirle.

In functie de cauzele care le declanseaza si de forma versantilor prabusirile pot fi de mai multe feluri ; felul lor este determinat si de ce fel de material (stanci, pamant) se dizloca si se prabuseste, astfel ca exista urmatoarele tipuri de prabusiri :

- prabusiri de stanci uriase, acestea se pot deplasa pe distante mici atunci cand stancile nu se spar in mai multe bucati mici. Daca se sparg in bucati mici atunci se deplaseaza pe distante mai lungi. Acest tip de prabusiri este intalnit in zonele muntoase foarte inalte.

- prabusiri de versanti, se intalnesc in munti si se datoreaza topirii ghetii care ia cu ea si bucati de pamant si stanca.

- Prabusiri in subteran, apar acolo unde se formeaza goluri (pesteri, grote, tuneluri, galerii de mina,ocne) al caror tavan cateodata este subtire si instabil.

Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ... nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?... luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...