esti aici: Articole >> Descoperiri » Descoperiri arheologice – Tablitele de la Tell- el –Amarna.

Descoperiri arheologice – Tablitele de la Tell- el –Amarna.
Descoperirea tablitelor de la Tell – el – Amarna reprezinta un succes mare al arheologilor. CuvantlAmarna vine de la un trib de beduini care s-austabilit in acest loc, iar Tell in araba inseamna dealmijlociu. Acest oras este situat in valea Nilului.

Tablitele despre care vorbeam sunt o colectie de 382de tablite gasite in 1887 sub ruinele fostului orasegiptean Akhetaton. 200 dintre ele sunt pastrate laBerlin, 85 la British Museum, 55 la Luxor, 22 laOxford si cateva sunt in proprietatea privata a unoroameni. Ele au fost scrise in limba Babiloniana sidateaza din secolul 15 inainte de Hristos.

Cele maimulte dintre ele sunt scrisori trimise regilorEgiptului.Aceste tablite au fost descoperite intamplator decatre o femeie, nu se stie daca unele din ele au fostdistruse intamplator sau nu. Vestea descoperirii s-araspandit imediat si un cercetator american aflat inacel moment la Luxor a inceput sapaturile.Aceste tablite pe langa faptul ca au o valoaremateriala foarte mare, au fost de un imens ajutor ladescifrarea stilului de viata, a politcii si alegaturilor dintre popoare in acea perioada.
Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...