esti aici: Articole >> Mitologie » CAPCAUNII

CAPCAUNII


Un Capcaun este un monstru cu forma de om, imens si hidos. Ei se regasesc in multe povesti din folclor, fiind prezentati ca fiinte extrem de crude, care se hranesc cu carne de om. In mitologia romaneasca, Capcaunul apare ca un personaj supranatural, uneori cu doua capete, iar alteori cu cap de caine si trup de om.

In lupta, un singur Capcaun este mai puternic decat o jumatate de duzina de barbati obisnuitit. Capcaunul are mai mult de 5 metri in inaltime, iar corpul sau musculos este incoronat de un cap mic si bestial, apropiat de dimensiunea gatului. Bratele sale vanjoase au grosimea trunchiului unui barbat adult si puterea de a distruge peretii unei case. Picioarele lui sunt solide si neobosite, capabile sa poarte trunchiul sau greoi. Dintii sai sunt grosi si plati, asemanatori cu coltii unei bestii. Parul care ii acopera corpul este desirat, lins si unsuros. Desi Capcaunii sunt in general cheli, fata le este acoperita de par. Probabil, parul de pe fata are rolul sa impiedice pierderea hranei care scapa din gura sa lacoma.

Corpul Capcaunului este bine protejat impotriva tuturor elementelor din natura, pentru ca sub tesutul sau gros se afla o mare masa de muschi. Pielea sa este ca o platosa care se vindeca repede, fiind de doua ori mai groasa decat pielea oricarei fiinte. Oricum, cea mai importanta caracteristica a Capcaunilor sunt intestinele lor. Un Capcaun cu intestine dezvoltate este considerat sanatos si puternic, deoarece trebuie sa manance foarte mult pentru a ajunge la o asemenea circumferinta.

Cea mai importanta preocupare a unui Capcaun este mancatul. Insa, rolul intestinului este si acela de protectie, deoarece organele vitale ale Capcaunului sunt situate mai jos decat cele ale oamenilor. Aceste organe sunt acoperite de un ghem de musculatura care poate sa sparga si sa macine cu o forta teribila, permitand Capcaunului sa digere aproape orice. Pentru a-si proteja abdomenul, Capcaunii poarta o centura groasa, fcuta din metal, in care este incrustat simbolul tribului din care face parte. Centura este strans legata de talia Capcaunului printr-o curea rezistenta, in care isi tine armele si uneltele necesare pentru hrana. In afara de centura si curea, Capcaunii mai poarta si cizme solide, care ii protejeaza picioarele. Uneori, Capcaunii mai bogati isi confectioneaza armuri, insa majoritatea, atunci cand merg la razboi, isi acopera trupul cu tatuaje inspaimantatoare, pentru a intimida adversarii. Cand merg prin portiunile inzapezite ale muntilor, Capcaunii isi acopera corpul cu pieile animalelor pe care le-au devorat.

In general, fiecare Capcaun face parte dintr-un clan, impreuna cu care isi anihileaza prada. Membrii clanului il trag inapoi in pestera atunci cand este ranit, evitand astfel sa piarda prea mult sange. Cei care alcatuiesc un trib poarta bandane, tepi si tinte asemanatoare, iar maiestria cu care isi confectioneaza accesoriile este un indicator al statului pe care il ocupa – cei cu decoratii simple sunt considerati a fi saraci si nepriceputi. Un Capcaun are incredere deplina in clanul sau si nu il va ataca decat in conditii disperate.

Capcaunii sunt considerati niste fiinte putin inteligente, dar foarte agresive. Se spune insa, ca au suficienta indemanare pentru a construi arme aproape din orice obiecte. Uneori au si masinarii de razboi pe care le iau, le schimba sau le castiga de la alte rase.

Capcaunii au un apetit de nesatisfacut pentru distrugere si pentru mancare. Chiar si in perioadele de relativa pace, ei vaneaza si ucid fiarele care populeaza pesterile muntilor. Ei poarta in permanenta razboaie intre clanuri. Se stie, de asemenea, ca au obiceiul sa calatoreasca si pot fi intalniti in toate cele patru colturi ale lumii, luptandu-se organizati in grupuri mici, care lasa urme aproape invizibile ale trecerii lor prin acele tinuturi. O migratie a Capcaunilor poate fi devastatoare, distrugand populatii intregi in timp de cateva zile.

Despre existenta Capcaunilor se stie din picturi pline de cruzime gasite in pesteri si din legende apartinand vechilor traditii. Una dintre cele mai vechi legende, povesteste ca intr-o seara Capcaunii au capturat Soarele. Dar, datorita arsurilor puternice cu care au fost pedepsiti, l-au eliberat in dimineata urmatoare.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...