esti aici: Articole >> Inventii si inventatori » Avionul

Avionul

Oamenii si-au dorit din cele mai vechi timpuri sa zboare. Pana la avioanele performante care sunt azi puse la dispozitia oamenilor, inventatorii au muncit ani de-a randul. Prima masina de zbor a fost inventata de fratii francezi Joseph si Etienne Montgolfier. Balonul lor plin cu aer cald a zburat prima data deasupra Parisului in 1783.

Acum aproximativ 100 de ani, multi oameni au incercat sa construiasca avioane, dar masinile lor au cazut. Apoi, in 1903, fratii americani Wilbur si Orville Wright si-au incercat avionul nou construit, care a zburat doar 12 secunde pe o distanta de 36 de metri. A fost primul avion cu autopropulsie care a reusit sa zboare controlat. Avionul lor era dotat cu un rezervor mic cu benzina, pilotul statea culcat pe una din aripi de unde manevra avionul.

In 1947 a fost construit primul avion care a zburat cu o viteza mai mare decat cea a sunetului – 1196 km/h; avionul a fost pilotat de americanul Chuck Yeager. El si-a botezat avionul Fermecatoarea Glanis dupa numele sotiei sale.

In 1986, americanii Dick Rutan si Jeana Yeager au facut pentru prima oara inconjurul lumii in avion, fara ca acesta sa trebuiasca alimentat cu combustibil. Avionul lor avea aripi foarte lungi, cei doi piloti stateau inghesuiti intr-o cabina putin mai mare decat o cabina de telefon. Zborul lor a durat 9 zile.

Primul avion de pasageri, Douglas DC-3 Dakota a zburat prima oara in 1935, putea transporta doar 21 de oameni.

Cel mai cunoscut si folosit avion pentru pasageri din zilele noatre este Boeing 747, el este si cel mai mare avion si poate transporta 420 de oameni. Aripile lui au in lungime mai mult de 35 de metri iar coada este inalta cat o cladire cu 6 etaje, mai este numit si Jumbo-Jet. Pilotul si copilotul stau in partea din fata a avionului, camera din care ei piloteaza se numeste carlinga. Carlinga este dotata cu sute de lumini, manete, cadrane si ecrane. Cea mai mare parte a calatoriei insa el zboara pe pilot automat, care controleaza singur viteza, directia si pozitia avionului. Un avion atat de mare are nevoie pentru a zbura si de motoare foarte puternice, astfel ca un Boeing este dotat cu patru motoare cu reactie care il propulseaza in aer cu o viteza uimitoare de 1000 km/h.

Un avion cu reactie modern poate zbura cu dublul vitezei sunetului intr-o ora.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...