esti aici: Articole >> Fenomene ale naturii » Avalansele

Avalansele

De pe munti sau de pe dealurile mai abrupte se desprind din cand in cand mase uriase de zapada care aluneca ori se rostogolesc la vale,marindu-si pe parcurs volumul,greutatea si viteza, acestea sunt avalansele.

Tipuri de avalanse:

Avalanse uscate de zapada prafoasa

se produc in mijlocul iernii cand zapada este proaspata, nebatuta de vant, in primele zile ale caderii ei Cauza principala a acestor tipuri de avalanse ar consta intr-o supraincarcare datorata precipitatiilor solide foarte bogate si in timp foarte scurt.

Avalansele in placi sau de rostogolire

in cazulconsolidarii superficiale a zapezii,care intervine normal la 3-4 zile dupa caderea ei, daca nu se face prea frig, atunci pot surveni avalansele in placi sau de rostogolire. Aceste avalanse constituie un tip secundar,datorandu-si existenta daramarii zapezilor dupa o perioada de vant, in locuri la care nici nu te astepti, pornirea este marcata printr-un zgomot sec ca al unei oale sparte. In cursul deplasarii sale, placa de zapda se sfarama repede in parti mai mici, intr-un fel de "tigle" care se incaleca unele peste altele. Astfel avalansele nu ating niciodata proportii prea mari.

Avalansele de primavara

- se produc de obicei in zapezile mai grele, vechi, cand la primele incalziri de primavara zapada incepe sa se deplaseze. Fiind avalanse mari, ele transporta zapada ramasa din timpul iernii, atrenand in general si o parte a pamantului cu o ingramadire de bulgari de zapada murdara, care impiedica circulatia pe drumurile de munte. In general, avalansele de primavara se deplaseaza lent, prin aceleasi locuri, nu provoaca mari stricaciuni.

Avalansele de circuri glaciare

-avalansele se dezlantuie si inlauntrul circurilor,situate la o altitudine mai mare,al caror fund de obicei este ocupat de un ghetar. Zapezile cazute pe varfurile dimprejurul circurilor aluneca pe peretii stancosi.

Declansarea avalanselor este conditionata de factori externi si are loc aproape sigur dupa ninsori abundente, cu crestere rapida a straturilor proaspete de zapada.

Un alt factor important care favorizeaza aceasta este vantul, ce poate actiona atat in timpul, cat si dupa ninsoare, transportand zapada din portiunile expuse vantului, in portiuni ferite de vant.

Avalansele se mai pot declansa si la actiunea topirii zapezii in fisurile stancilor - de pe creste - ca apoi, din cauza frigului - noaptea - apa inghetata, isi mareste volumul si disloca parti din stanca, care se pravalesc numai in ziua urmatoare, cand priza de gheata care le-a tinut pe loc s-a topit - daca a fost soare si astfel, zapada marindu-si greutatea, impreuna cu bucatile de stanca, se rostogolesc.


Robby Bubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...