esti aici: Articole >> Curiozitati » Aurorele polare

Aurorele polare

Fenomene atmosferice luminoase deosebit de spectaculoase, aurorele polare i-au captivat dintodeauna pe oameni, capatand de-a lungul timpului nume si asocieri dintre cele mai curioase. Romanii si euro-asiaticii le numeau “ploi de sange” sau “vanturi de lumina iar chinezii le numeau “dragonii noptii”, alte popoare credeau ca aurorele polare reprezinta paradisul.

Pana in anii 1950 aurorele polare au fost mai mult descrise de poeti si scriitori decat de cercetatori, abia in anii 50 au inceput cercetarile stiintifice cu privire la ele.

Aurorele se formeaza datorita unor particule din atmosfera care, atrase de pamant prin forta magnetica, se lovesc de acesta cu o putere foarte mare apoi, din cauza fortei cu care se lovesc, ajung iar in atmosfera unde se intalnesc cu atomii de oxigen. In functie de energiile pe care le cuprind aceste particule se formeaza culorile aurorelor. Cel mai des intalnite sunt cele de culoare verde deschis, care rezulta din lovirea particulelor cu atomii de oxigen la o distanta de mai putin de 400 km de pamant. Culoarea rosie se formeaza atunci cand aceste ciocniri au loc la mai mult de 400 km de pamant.

Aceste fenomene se produc foarte des in atmosfera dar ele nu au aceeasi durata si intensitate, unele nici nu pot fi observate cu ochiul liber. Cu ajutorul tehnologiei moderne chiar si cele mai slabe pot fi observate, tehnologia inca nu a reusit sa dezlege misterul duratei aurorelor si nici de ce ele au forme foarte diferite de la una la alta.

RobbyBubble

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...