esti aici: Articole >> Animale / Plante » Animale disparute si animale pe cale de disparitie din tara noastra

Animale disparute si animale pe cale de disparitie din tara noastra

In timp datorita influentei omului in natura si datorita schimbarilor climaterice multe animale au disparut sau sunt pe cale de disparitie.

In urma vanarii nechibzuite au disparut din fauna tarii noastre bourul si zimbrul si numarul altor animale a scazut foarte mult.

Stramosul zimblului a fost Bison priscus. In tara noastra s-au gasit multe exemplare fosilizate in carierele de pietris din Campia Romana sau din Campia Transilvaniei. Treptat, Bison priscus si-a schimbat forma, devenbint mai mic si s-a adaptat la viata in regiuni deluroase sau mlastinoase

Putin modificat in marime s-a mentinut pana in Evul Mediu si bourul, specie mult mai legata de campie, care nu s-au putut adapta, decat temporar, la viata de padure, ceea ce a contribuit la staipirea sa mult mai timpurie decat a zimbrului.

Bourul a fost domesticit inca din timpurile preistorice Acest animal prezenta o statura uriasa, un spate aproape drept, frunte latita cu crestetul in linie dreapta si coarne neobisnuit de lungi, ascutite si curbate in sus. Animal extrem de agil, iute si indraznet, ataca intotdeauna cu ferocitate cand ere ranit.

In Europa bourul s-a stins dinspre vest spre est, cu circa 300 pana la 500 de ani inaintea zimbrului. S-au pastrat insa, in intreaga Eurasie o multime legende legate de bour. Desenele de capete de bour au fost stilizata si transmise de la o epoca la alta.

Din pricina interventiei omului in scopuri “civilizatoare”, s-au distrus o mare parte a conditiilor de dezboltare naturala a speciilor.

Astfel, melcul de gradina va deveni in curand o piesa de muzeu, la fel si crapul autohton, din ce in ce mai rar in libertate, prezentat mai mult in crescatorii. Dropia a disparut deja, la fel si cega, iar lupii sunt si ei in pericol.

Printre animalele disparate sau pe cale de disparitie din fauna noastra se numara: scarabeul, vestit gandac mitologic, vulturul negru, broasca testoasa dobrogeana, soimul dunarean, pelicanul cret, cega si toti sturionii, nurca, rasul, lupul si alte animale.


Lostrita, peste legendar dispare si ea. Din familia pastravilor, dar de dimensiuni cu totul respectabile, lostrita abia daca mai este intalnita in raurile si lacurile de munte. Crapul roamnesc sau autohton era in perioada interbelica cel mai raspandit si apreciat peste din Romania. O data cu lansarea Luncii Dunarii, in perioada de reproducere a fost distrus.Acum mai este prezent in numar ingrijorator de mic in stare de libertate, mai mult in Dunare.

Lupul a devenit si el o specie pe cale de disparitie din Romania. Inamicul public numarul unu al vacilor de stane, lupul a fost vanat fara discernamant inca din Evul Mediu. Intr-o situatie disperata se afla si rasul. Exemplarele rarisime abia daca mai pot fi intalnite in Fagaras si Piatra Craiului. La fel stau lucrurile si pentru capra neagra, vipera cu corn si vulturul negru sau acvila.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...