esti aici: Articole >> Curiozitati » Ambarcatiuni scufundate – Bismarck

Ambarcatiuni scufundate – Bismarck

Cea mai cunoscuta ambarcatiune este probabil vasul Titanic; despre el s-au scris sute de pagini si s-au facut filme documentare si artistice; pe langa Titanic insa mai exista si alte ambarcatiuni la fel de mari care au disparut in adancurile marilor si oceanelor si care au facut obiectul de studiu al cercetatorilor; unul din acestea este Bismarck.

Regizorul James Cameron, cel care a regizat si un documentar despre Titanic este si cel care a descoperit secretele vasului Bismarck. Avand tunuri de 38 de cm, care ar fi putut distruge un vas inamic aflat la peste 20 km distanta, vasul de lupta german avea aproape aceeasi lungime ca si Titanicul, fiind insa mai lat cu 3 metri, dar o data si jumatate mai rapid. Povestea vasului este dramatica: de la bun inceput, Bismarck a demonstrat ca are potentialul necesar pentru a domina Atlanticul de Nord si a schimba cursul razboiului, scufundand cu un singur proiectil crucisatorul de razboi HMS Hood, mandria flotei britanice. Temandu-se de forta vasului Bismarck, fortele maritime britanice pornesc atacul, lansand bombardamente dupa bombardamente asupra lui Bismarck. Dupa distrugerea carmei, avand la bord 2.200 de oameni, vasul devine o tinta usoara. Proiectilele ii distrug cele patru turle grele, ii demoleaza suprastructura, iar puntile ii sunt cuprinse de flacari. Dar vasul avariat continua sa reziste.

In ceea ce priveste cauzele care au dus la scufundarea vasului exista doua ipoteze: prima, sustinuta de englezi, este aceea ca vasul lor de razboi HMS Dorsetshire a reusit sa scufunde vasul Bismark; a doua, sustinuta de supravietuitorii de pe Bismarck este aceea ca oamenii de la bord au scufundat ei insisi vasul pentru a nu da satisfactie trupelor britanice de a scufunda ele vasul.

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...