esti aici: Articole >> Geografie » Alsacia – traditie si vocatie istorica – partea I

Alsacia – traditie si vocatie istorica – partea I

Tinuturile din nord-vestul Frantei – Alsacia si Lorena – poarta amprenta unui peisaj comun: paduri dese si intinse, vai cu ape, culturi intinse de vita de vie si mai ales ramasitele istorice din evul mediu care se intalnesc aproape la tot pasul.

Daca Lorena a luat nastere in 843, in urma destramarii imperiului Carol cel Mare, Alsacia s-a construit in partea estica a acestuia, la granita dintre lumea francilor si cea a germanilor.

Multimea si diversitatea atractiilor pe care le ofera peisajul alsacian nu te lasa sa gasesti cu usurinta un traseu pe care sa-l vizitezi, tentatiile sunt la tot pasul.

Lumea Vosgilor

Culmile muntilor Vosgilor se intind paralel cu valea Rhinului pe mai bine de 170 Km, de la sud, de unde sunt izvoarele Moselei si ale Saonului, pana la Valea Lauter, in nord, dincolo de care se afla Culmile Pfalzerwald din Germania. Acesti munti vechi, sunt alcatuiti din roci dure in sud, ceea ce le confera o inaltime mai mare: Grand Ballon are 1424 m, iar in nord, renumita gresie de Vosgi, mai putin rezistenta le eroziune, ce formeaza culmi usor netezite, joase: Dannon – 1009 m, Zorm – 608 m, Windstein – 356m. Acoperiti de o padure masiva de fag in amestec cu brazi, la peste 400 m altitudine, si pini, mai sus de 700 m altitudine, acest tinut formeaza Parcul Natural al Vosgilor de Nord. Printre atractiile acestui parc, numeroase lacuri, dintre care Gerardmer este cel mai intins, iar Lacul Alb – cel mai adanc ( 72 m adancime), ofera calatorului un peisaj reconfortant. Orice turist care ajunge in aceste locuri ramane impresionat de bogatia elementelor naturii, soseaua pare un tunel verde, avand de-o parte si de alta numai paduri, din loc in loc se pot zari izvoare minerale, luminisuri cu ierburi abundente, cascade si, pe langa toate acestea padurile adapostesc vechi cetati sau stanci cu forme ciudate (Ramstein, Stancile celor 12 apostoli, cunoscute cub acest nume inca din evul mediu).

Cele mai recente articole
citeste articol
Cei mai fascinanti fluturi
Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Mor...

citeste articol
Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic
Stiai ca... ...  nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?...  luna plina apar...

citeste articol
Capitalele lumii - Zagreb
Zagreb, capitala Croatiei este un vechi oras al Europei Centrale. Secole la rand orasul a fost gazda culturi...